vrijdag 24 februari 2012

Verst(r)ikt op het web of 'mediawijs'?

Internet is op dit moment het medium dat de meeste invloed heeft op de leefwereld en de identiteit van kinderen en jongeren. Ze gebruiken internet ongeveer evenveel als de tv, maar het verschil in de omgang is groot. TV kijken is passief, maar internet nodigt uit tot actieve deelname. Dat betekent in de praktijk nogal wat.

Op de site newkidsontheweb.nl vertellen acht jongeren zelf over hun ervaringen in de digitale wereld: dat gaat van gamen tot internetondernemen en digitaal pesten. Naast portretten van jongeren vindt u er verschillende video’s waarin Remco Pijpers (Mijn Kind Online) en Marjolijn Bonthuis (Digibewust) advies geven over internetopvoeding: hoe voer je een goed gesprek met je kind over een specifiek onderwerp? Deze informatie is met name gericht op ouders met kinderen tussen 8 en 16 jaar, maar ook handig voor docenten en andere beroepskrachten.

Volwassenen horen kinderen te begeleiden op internet: wijs wordt je namelijk niet vanzelf! Het is van belang dat zij zich bewust zijn van hun opvoedende rol.
In het najaar van 2011 is er onder meer dan1000 ouders en jongeren onderzoek gedaan naar internetgerelateerde problemen. Dit uitgebreide rapport Verst(r)ikt op het web is een uitgave van Digivaardig & Digiveilig.

Naar aanleiding van dit rapport is op Safer Internet Day, 7 februari jl. door minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie, samen met enkele jongeren Meldknop.nl gelanceerd. Het is een website voor jongeren tussen 11 en 16 jaar die informatie, hulp en advies biedt wanneer ze iets vervelends meemaken op internet. Meldknop.nl is een samenwerkingsverband van Digibewust (onderdeel van het programma Digivaardig & Digiveilig) met het Meldpunt Kinderporno/Helpwanted, Meldpunt Discriminatie Internet, de Politie (met de site vraaghetdepolitie.nl), Pestweb en de Kindertelefoon.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten