donderdag 2 februari 2012

de balans opmaken


Januari is de maand van goede voornemens, maar ook van de balans opmaken.
Ik zie winkels die een dagje dicht zijn om te "balansen". En ook in de bibliotheek wordt er van ons gevraagd gegevens voor het jaarverslag 2011 aan te leveren.

Even de hersenen kraken; wat hebben we het afgelopen jaar allemaal gedaan?
Ik kan u vertellen: best veel!

Het is erg jammer dat het voor de gemiddelde bibliotheekbezoeker niet altijd zichtbaar is. Toch staat er elke week wel iets in de krant over activiteiten van de bibliotheek. We zijn actief op onze website. Sinds april 2011 treden we voor de scholen nog meer naar buiten met "Elke dag een nieuw verhaal", de samenwerking tussen kinderboekwinkel De Giraf en de bibliotheek met de Biebwinkel.

Als ik alleen al kijk naar mijn domein, Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie, hebben we naast onze vaste leesbevorderende activiteiten een heleboel nieuwe dingen opgepakt.

We hebben allemaal uitgebreide jaarwerkplannen gemaakt, allemaal een beleidsplan geschreven. Daaruit is voor de onderwijsinstellingen weer een heel nieuw aanbod gekomen.
In Dordrecht zijn we al heel lang actief met diverse leesbevorderingsprojecten. Even een paar cijfers uit Dordrecht, van 2011:
We hebben 123 projecten op scholen geïntroduceerd met daarbij  het informeren van ouders en daarnaast nog 54 projecten uitgeleend waar de bibliotheek niet bij op school aanwezig is. Dat hebben we op 45 verschillende onderwijsinstellingen gedaan (bij dreumesgroepen, peuters, kleuters en kinderdagverblijven) en dat waren 99 deelnemende groepen. Daarnaast hebben de instellingen nog eens 95 themacollecties van ons geleend.

Nu zijn we actief bezig om ook Alblasserdam, Zwijndrecht en Ridderkerk gebruik te laten maken van onze mooie projecten.

Nieuw is ook de weg die we inslaan met onder andere mediawijsheid, zelfs voor de allerjongsten. Over onze nieuwe projecten hebben we natuurlijk diverse blogs geschreven. We zijn ook erg trots op deze nieuwe projecten die als pilot in heel A tot Z uitgezet worden.

We hebben nu in heel A tot Z ook een abonnement (op onze speciale Berencomputers) op de geanimeerde prentenboeken van Bereslim, waardoor jonge bezoekers kunnen genieten van prentenboeken die tot leven komen.

En natuurlijk niet te vergeten het project BoekStart, dat we nu in heel A tot Z kunnen aanbieden.

Kortom, we kunnen trots zijn op wat en wie we allemaal bereikt hebben dit jaar. En met "we"  bedoel ik niet alleen alle hardwerkende mensen van de bibliotheek. Zonder intensieve en goede samenwerking met bijvoorbeeld de Giraf, de onderwijsinstellingen, pedagogisch medewerkers, de gemeente en de consultatiebureaus was het niet gelukt!

Goede voornemens voor 2012?
Ja hoor, onze inspanningen voortzetten en laten zien dat de bibliotheek niet alleen leuk is maar ook een zeer uitgebreid en gevarieerd aanbod heeft en heel belangrijk is en blijft in de maatschappij!Barbara van Reijmersdal
januari 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten