woensdag 15 februari 2012

Verfilmde boeken

Vandaag, 15 februari, verschijnt de film "Achtste groepers huilen niet" en morgen "Hugo". Twee films naar aanleiding van populaire kinderboeken.

Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens is wereldberoemd in Nederland en behoeft eigenlijk weinig toelichting. De stoere Akkie zit in groep 8 en is wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat ze het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat Joep voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er hartstikke goed in en kan Joep makkelijk aan.
Maar dan wordt Akkie ziek. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en Juf Ina. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Als het ernaar uit ziet dat ze het voetbaltoernooi moet missen, bedenkt Joep een cool plan voor haar...
 

De film "Hugo" is naar het boek "De uitvinding van Hugo Cabret" en geschreven en getekend door de Amerikaanse schrijver Brian Selznick. Het is een heel bijzonder boek, waarin het verhaal wordt verteld in tekst én in potloodtekeningen. Hugo is een wees die in het station van Parijs woont. Vanuit zijn geheime schuilplaats achter de stationsklokken, houdt hij alles goed in de gaten. Stiekem sleutelt hij aan zijn mechanische man, een soort robot, die hij van zijn vader heeft geërfd. Als hij een meisje ontmoet met om haar nek een sleutel die precies past op het hartvormige slot in de robot, komt hij een groot geheim op het spoor.
Hugo is een mooi boek vol fantasie dat je, net als de film, moet beleven. Als je slim bent lees je eerst het boek, en laat je je dan pas betoveren door de film. Dat is dubbele pret.
Hugo werd genomineerd voor 11 Oscars.


In de bibliotheek zijn diverse jeugdfilms n.a.v. kinderboeken te leen.
En ook op school kun je in de groep met kinderflims aan de slag.
Zo is er voor de groepen 6 en 7 het project "Sjakie en de chocoladefabriek". Daarin gaan leerlingen na het bekijken van de film, zelf of in groepsverband, films, tekenfilms, videoclips, liedjes enz. maken.
En voor groep 8 is er "Bekijk het maar". Boeken zijn leuk, net als de verfilmingen ervan, Die belichten vaak net wat andere details. Extra aardig wordt het wanneer de leerlingen zelf hun favoriete boekverfilming mogen kiezen. Als een echte filmjury gaan ze aan de slag, wie wint hun Oscar...


Interesse?
Kijk voor verfilmde boeken in de catalogus van de Bibliotheek A tot Z
http://www.debibliotheekatotz.nl/informatie/catalogus

Of voor projecten op school op
http://www.debibliotheekatotz.nl/index.php?id=86

Karin Theunissen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten