woensdag 20 juni 2012

Winnaars Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012


Geronimo Stilton en Manon Sikkel hebben vandaag de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012 ontvangen. Stilton wint met Fantasia VI voor de derde keer op rij in de categorie 6 t/m 9 jaar en Manon Sikkel in de categorie 10 t/m 12 jaar met Hoe word ik een koppelaar? 

De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken. Ruim 32.000 kinderen stemden de afgelopen maanden op hun favoriete boek van het afgelopen jaar.
Naast de publieksprijs is ook de Pluim van de Senaat toegekend. Deze prijs, de favoriete keuze van de Senaatsleden, ging naar Superjuffie van Janneke Schotveld en Raveleijn van Paul van Loon.                                                                           
                                                                                   
                             

Juryrapport Senaat‘Lezen in dit boek is een avontuur op zich! Met glimmende letters op de kaft, heel veel tekeningen en kaarten en testjes aan de binnenkant valt er van alles te zien en te beleven’, schrijft de Senaat over Fantasia VI. Over Superjuffie, dat zij de Pluim toekenden: ‘Superjuffie is niet normaal! Superjuffie is alles in één: zielig, grappig en spannend!’ Hoe word ik een koppelaar? was een grote verrassing, vooral voor de jongens in de Senaat: ‘Er zitten zoveel grappige en gekke gebeurtenissen in het verhaal dat dit ‘liefdesboek’ zeker ook geschikt is voor jongens!’ “Neemt u, Isabella Strombolov, deze vriend tot vriend?” vraagt Jules aan het begin van de vakantie aan Isa. De Senaat adviseert de kinderen van Nederland: “Neemt u dit boek tot vriend.” Tot slot over Raveleijn: ‘Alsof dit boek speciaal voor jou gemaakt is.’ Zo voelden de Senaatsleden zich toen ze Raveleijn uit hadden. ‘Geweldig zo’n boek waar alles in zit: fantasie, avontuur, actie en romantiek.’
Download het juryrapport 6-9 jaar (pdf)
Download het juryrapport 10-12 jaar (pdf)

25ste Nederlandse Kinderjury De Nederlandse Kinderjury ging van start in 1988. In de afgelopen 25 edities blijkt Paul van Loon de grootste publiekslieveling te zijn: hij won 10 keer de Prijs van de Kinderjury en 26 boeken van hem werden genomineerd (in verschillende leeftijdscategorieën). Francine Oomen won de Prijs negen keer, evenals Carry Slee. Jacques Vriens, in 1988 de eerste winnaar, won in totaal vijf maal. De Pluim van de Senaat werd in 2011 ingesteld.

Kinderjury van A tot Z
Ook in onze nieuwe brochure Primair onderwijs van A tot Z 2012-2013 wordt het project Kinderjury in de klas weer aangeboden voor de groepen 6 en 7.
Door mee te doen aan de Kinderjury leren de kinderen zelf boeken te beoordelen.
Dit project, dat op school wordt uitgevoerd, kunt u voor € 25,- afnemen bij de Bibliotheek A tot Z.
U krijgt hiervoor een collectie boeken, stemformulieren en lessuggesties.

Karin Theunissen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten