vrijdag 6 januari 2012

Gelezen in de vakantie?


De kerstvakantie is weer bijna voorbij. Maandag zit iedereen weer vol nieuwe verhalen in de klas. Wat heeft iedereen gedaan in de vakantie? Het ene kind heeft in twee weken heel wat leeskilometers gemaakt. De ander durft zich thuis niet eens met een boek te vertonen.
Hoe stimuleer je ouders om hun kinderen thuis aan het lezen te zetten? Boeken in huis hebben schijnt al veel uit te maken, is vorig jaar wetenschappelijk onderzocht. Zien lezen doet lezen. En voorlezen is natuurlijk altijd een goed begin.

Zou het regelmatig aanzetten van een luisterboek ook effect hebben? Ik heb nog geen zinnig onderzoek gevonden dat hier een antwoord op geeft. Het zou wel interessant zijn, omdat het een goede steun zou zijn voor welwillende ouders die zelf moeilijk lezen.
Behalve boeken in eigen bezit hebben, kunnen ze natuurlijk ook gratis in de bibliotheek geleend worden. Scholen kunnen zelfs voor al hun leerlingen een abonnement regelen. Sommigen scholen doen daar een schepje bovenop door ook zelf uit te lenen uit de schoolbibliotheek.

Ouders die het meer willen weten over hoe ze hun kind aan het lezen krijgen, kunnen iets hebben aan de volgende steuntjes in de rug:

Ben jij een beelddenker? (boek)
Kijken doet lezen (dvd)
Samenleesboeken zoals Leren lezen met de leesbeesten (serie boeken) en Iets met een muts (uit Schakelserie van de Dordtse uitgeverij Inktvis)
Horen zien en lezen. (boek met lees- en kijksuggesties voor moeilijke lezers tot 12 jaar)
Breinlink voor ouders, je kind helpen leren. (boek over leren)

In de Biebwinkel staat een plank vol inspiratie: onze vakcollectie over onder andere leesonderwijs. Kom rustig eens aan de leestafel zitten om wat door te bladeren.

Elsemarie Valstar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten