donderdag 31 mei 2012

Sprookjes bestaan nog!

Vandaag hoorde ik op de radio dat ons bekende sprookjesbos precies 60 jaar bestaat. Ook is het dit jaar 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm hun eerste verzameling volkssprookjes het licht deden zien.
Geloven we nog in sprookjes? Jawel toch! Maar, ze worden ook wel een beetje weggedrukt door tvhelden zoals Teletubbies, Dora, Bob de Bouwer, Thomas de pratende trein, Spongebob, K3 en Mega Mindy.

Ik vraag mij wel eens af in hoeverre jonge kinderen van nu de sprookjes nog kennen. Het bekende park bevat wel veel diverse attracties maar toen ik er ooit met twee jongetjes van 5 en ruim 6 kwam, kenden ze de sprookjes eigenlijk niet. Een deel van de pret gemist omdat de uitgebeelde sprookjes hen niet bekend voorkwamen. Daar ben ik meteen wat aan gaan doen, een sprookjesbundel geleend van de bibliotheek en de hele vakantie elke avond voorgelezen.

Het pretpark zelf timmert aardig aan de weg, diverse sprookjes worden tot musical omgetoverd, net als K3. En een paar jaar geleden bracht het pretpark een eigen serie sprookjesboeken uit die in diverse speelgoedwinkels en drogisterijen te koop waren. We hebben ze toen aangekocht voor in elk geval onze vestiging Crabbehof in Dordrecht. Daar, maar ook in andere vestigingen, is een deel van de prentenboekenhoek speciaal voor de sprookjes ingericht. En ook bij De Giraf is er een kastdeel voor gereserveerd.

Op verzoek kunnen wij voor onze (onderwijs)instellingen een themakist met sprookjes-boeken maken om te lenen. En in elk geval hebben we het project "Roodkapje" te leen.

Uiteraard zitten er lessuggesties bij rondom dit boek, de bijbehorende materialen maar ook diverse andere sprookjesboeken en boeken over wolven.

Houd de website en nieuwsbrieven in de gaten, De Giraf is in elk geval voornemens om in het najaar aandacht te besteden aan sprookjes in het kader van het Grimmjaar 2012.
Barbara van Reijmersdal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten