donderdag 1 september 2011

"Wat heeft Dordrecht met Giraffen?"

"Wat heeft Dordrecht met giraffen?" vragen twee dames zich af die een dagje op bezoek zijn in Dordrecht. Ze hebben er nu drie gezien: Eentje op de ark die tussen Dordrecht en Papendrecht ligt, een standbeeld aan de haven en nu...een winkeltje met prachtige giraffen aan de gevel!

Eigenaresse Wilma van kinderboekwinkel De Giraf moet de dames een klein beetje teleurstellen met de waarheid: toeval!

De ark ligt er nog niet zo lang. Het beeld en de winkel gaan al 14 jaar mee. Het beeld is ontstaan uit een wedstrijd. Het werd een giraf omdat hij met zijn mooie lange nek goed past bij de Grote Kerk en hij kan mooi over de haven uitkijken. Voor Wilma was het een combinatie van toeval (zoeken naar een naam voor een winkel stuitte zij op een boek voor volwassenen met de titel "de giraf" en ze dacht daardoor weer aan Dikkertje Dap) en gericht zoeken naar een naam (Wat klinkt lekker? "Mam, ik ben even naar de Giraf!").

Wat heeft de bibliotheek met de Giraf? In elk geval is er met de gelijknamige kinderboekwinkel al een jarenlange goede en duidelijke band. En met het dier op zich? Het is een prachtig dier dat vele schrijvers en illustratoren inspireert tot het maken van kinderboeken. We hebben diverse prentenboeken waar zij in voorkomen. Vandaag vanuit de bieb een kleine ode aan de giraf:


In ons leesbevorderingsproject "Raf" staat de giraf centraal.

Benjamin raakt Raf, zijn lievelingsknuffel, kwijt. Hij is ontroostbaar. Gelukkig is Raf Benjamin niet vergeten. Iemand heeft hem gevonden en mee naar Afrika genomen. Raf stuurt kaarten naar huis over zijn avonturen - zo kan Benjamin met hem meeleven en zijn verdriet vergeten. Ondertussen verandert Raf door alles wat hij meemaakt: hij wordt bruin van de zon, roze vogels maken zijn neus grijs en de apen rekken zijn nek een beetje op.
Dan gebeurt er plotseling iets anders: Raf wordt gevonden
en door twee aardige dames met de post teruggestuurd
naar Benjamin. Benjamin kan niet wachten.
Zal Raf inderdaad terugkomen en zal Benjamin hem nog herkennen?
Van Raf zijn ook kamishibaiplaten te leen voor het vertelkastje.

Nog meer giraffen kom je bij ons tegen in projecten en op de kamishibaiplaten zoals Kleine Kangoeroe , Het grote billenboek, Potje, Net zoals jij, Schattig, Wil je mijn vriendje zijn? Wie? en Nandi's verrassing.

Barbara van Reijmersdal, 1 september 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten