donderdag 29 september 2011

pilotproject voor peuters: Klink-klank

Het Boeboek dat de Giraf het laatst op het blog beschreven heeft en Wilma nu voorleest, onder gelach en met enthousiaste participatie van PABO-studenten in de winkeltuin, doet mij sterk denken aan een supernieuw project dat we hopelijk gaan opnemen in ons aanbod voor de allerjongsten:

Klink-klank.

In het Boeboek komen allerlei geluiden voor. Bij Klink-klank ook. Klink-klank  is literatuureducatie voor peuters, in dit project wordt het klankbewustzijn van peuters met behulp van poëzie en liedjes van Toon Hermans gestimuleerd.

Drie Kolderliedjes van Toon Hermans zijn gebruikt om het project inhoudelijk vorm te geven: Liedjes van de pietjes; Snupitu en Boem. In de kolderliedjes zijn klanken en onzinwoorden terug te vinden. Een boom, meestal in het midden van de kring, vormt een ankerpunt voor de diverse activiteiten. In de boom worden voorwerpen en kaartjes gehangen en de boom vormt het middelpunt voor de uitvoering van de activiteiten. Met Klink-klank bieden we peuters ‘speldenprikjes’ van klank en rijm.

In het nieuwe kalenderjaar zullen we vanuit VVE enkele instellingen vragen om het project voor ons uit te proberen.

Barbara van Reijmersdal, 29 september 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten