zaterdag 24 september 2011

Nieuwe titels Boekenpret?

Een tijdje geleden hebben we onze nieuwe projecten voor dit schooljaar op het blog gezet. Maar net zo goed als dat de bakker in januari al paasstollen gaat maken en hij in september allang klaar is met de chocoladeletters van Sinterklaas, zijn wij al in volle gang met de nieuwe titels voor volgende schooljaar. Landelijk gezien draait de bibliotheek van Dordrecht al lang en heel goed mee met Boekenpret. De bibliotheek van Dordrecht zit ook in de landelijke stuurgroep/redactiecommissie. En zodoende hebben we een vinger in de pap als het gaat om nieuwe titels.
Vanuit diverse invalshoeken (bibliotheek, boekhandel, leerkrachten) wordt er gekeken naar geschikte titels die in aanmerking kunnen komen voor Boekenpret. Natuurlijk kan een bibliotheek elk willekeurig prentenboek inzetten voor een leesbevorderingsproject. Maar wanneer het een landelijk gekozen titel wordt, komt er een leuk en leerzaam speel-ontdekboek bij.
Hoe bekijken wij vanuit Dordrecht welke titels in aanmerking komen? Ten eerste moet een verhaal natuurlijk aanspreken, het verhaal en de platen. Is het boek goed voor te lezen? Is het niet een al te lang verhaal, zeker voor de allerjongsten? We kijken naar nieuwe boeken, we kijken naar klassiekers. En is het verhaal tot een project om te toveren? Welke materialen hebben we nodig? Zijn die wel te koop? Welke voorwerpen komen er in het boek voor om het verhaal tot leven te laten komen?
Ten tweede, welke thema's bevat het? Wij letten er erg op of het thema aansluit op taalprogramma's zoals Piramide. Nieuwe thema's zijn kunst en mensen. Afgelopen week hebben we goed gekeken welke boeken daarvoor in aanmerking komen, zowel voor peuters als voor kleuters. Kunst, meer dan alleen een boek over vormen en kleuren. En mensen, eigenlijk hebben we best veel boeken met dieren erin. Hebben we al genoeg over beroepen? Hebben we eigenlijk wel iets over opa's en oma's?
En voor deze ene keer hebben we gekeken of een schrijver al voldoende vertegenwoordigd is in onze projecten. Het is heeeeel verleidelijk om weer een van de fantastisch leuke boeken te kiezen van die of die.....maar er is nog zoveel anders leuks!
En nu maar afwachten wat landelijk gezien de top tien is van voorgedragen boeken. Die boeken leggen we bij elkaar, ter inzage. Dan gaan wij onze contacten weer inzetten om te kiezen wat onze voorkeuren zijn. En dan wordt het afwachten....wordt het een boek van "Agent en Boef" of "Nijntje wordt kunstenaar" of "Kas bij opa en oma" of "Nellie en Cezar" of "Van top tot teen" of "De vliegensvlugge vlieg" of.... of....

Barbara van Reijmersdal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten