zaterdag 1 juni 2013

Op reis met media

Al eens gehoord van onze doorgaande leerlijn Mediawijsheid? Op reis met media is hierin de les voor groep 5 van de basisschool.

Afgelopen weken heb ik als bibliotheekconsulent weer een aantal keer de les "Op reis met media" gegeven. En dan zie je met hoeveel gemak kinderen in die leeftijd (groep 5) de computer kunnen bedienen. De adresbalk en zoekbalk worden door elkaar gebruikt, maar ze komen wel waar ze zijn moeten.
Lezen en het antwoord vinden op de vragen wordt wel wat moeilijker, ze flitsen heen en weer tussen de verschillende schermen.

Op reis met media is een les waarbij de kinderen op verschillende manieren in aanraking komen met media. Met opdrachten die in zes koffers verdeeld zijn wordt de reis gemaakt. Duik in het verleden in het mediamuseum. De tijd gaat snel, want welk kind van nu herkent nog een videoband? Zelfs de MP3-speler is al te oud. En wat te denken van de walkman? En als je nog nooit een cassettebandje hebt gezien, hoe open je dan het doosje? Wat voor mij vanzelfsprekend is, blijkt voor kinderen niet zo te zijn. Want nergens is te zien hoe je het doosje openmaakt.

Wat de kinderen heel leuk vinden is creatief bezig zijn op de computer, met sites zoals Thisissand en Kindersongs. Al met al waren de leerlingen enthousiast en gingen ze na anderhalf uur tevreden terug naar school.

Benieuwd naar deze les? Bekijk hier het aanbod van de bibliotheek A tot Z. Dit aanbod is van 2012-2013,  binnenkort komt het aanbod voor het volgende schooljaar online.

Erna Wouters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten