vrijdag 14 juni 2013

Nederland Leest: Erik of het klein insectenboek

Aan de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Dordrecht, Zwijndrecht en Ridderkerk heb ik afgelopen week een mailing gestuurd om hen te informeren over Nederland Leest 2013. Tijdens deze landelijke leescampagne in november is het de bedoeling dat iedereen in Nederland in gesprek gaat over één bepaald boek. Dit jaar staat Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans centraal.

Voor docenten die in de lesprogramma's in willen haken op dit boek bestaan diverse mogelijkheden. Gezamenlijk het boek gaan lezen en erover praten met de leerlingen ligt het meest voor de hand. Vanaf 20 augustus staat er een speciale scholierenwebsite online, kijk dan op: cpnb.nl/onderwijs. Op deze website wordt het boek van diverse kanten belicht, met als voornaamste doel om het lezen ervan nog aantrekkelijker te maken. De nadruk ligt dus op kennismaking met het boek vooraf, niet op verwerking achteraf. Leerlingen kunnen de website zelfstandig bekijken, tijdens de les of thuis. Ook kunt u het audiovisuele materiaal gebruiken om het boek klassikaal te introduceren.

Wanneer er meer tijd is kunt u in september / oktober direct aan de slag met de verwerkingsopdrachten in de handleiding voor docenten rondom Nederland Leest Live! Deelnemende klassen kunnen daaruit maximaal één opdracht inzenden uiterlijk 25 oktober, deze krijgen begin november bericht of ze uitgenodigd worden in de uitzending. Tijdens deze interactieve, literaire talkshow onder leiding van Arjen Lubach en Midas Dekkers gaan de leeringen in gesprek over het boek en worden hun creatieve resultaten vertoond. Eerdere  uitzendingen zijn hier terug te zien.

Via de Bibliotheek A tot Z wordt de scholiereneditie, met 50% korting aangeboden voor scholen in het werkgebied. Bestellen kan tot 24 juni. Ook de deelnemende klassen aan Nederland Leest Live! kunnen vóór 24 juni worden aangemeld. Voor bestellingen van de boekjes, aanmelden voor de uitzending of meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

Uiteraard volgt op een later moment het activiteitenprogramma in de bibliotheek A tot Z tijdens Nederland Leest. Natuurlijk zijn zowel het boek als de verfilming ervan nu al te leen in onze bibliotheekvestigingen. Voor iedereen die zich alvast in de 'insectenwereld' wil storten!

Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten