donderdag 20 juni 2013

Voorlezen in de speeltuin

Afgelopen zaterdag, 15 juni, was het landelijke speeltuindag. Zo ook in Speeltuin Stadspolders, waar een aantal speciale activiteiten werd georganiseerd, waaronder voorlezen.
Met twee vrouwen sterk, Ineke Janssen en ikzelf (beide bibliotheekconsulent) zijn we met een koffer vol boeken (en knuffels, cdtjes, vertelplaten, zelfs handdoeken) naar de speeltuin gegaan.

Het was een geslaagde middag, waarbij we het voorlezen hebben gecombineerd met digitale prentenboeken.

Een heel uur luisteren is voor kleuters behoorlijk lang, dus moest er een beetje variatie komen! We hebben boeken voorgelezen met de kamishibai, het Japanse verteltheater. Hierin passen vertelplaten met de afbeeldingen van het verhaal en aan de hand daarvan wordt het verhaal voorgelezen of verteld. Een soort houten nep-tv volgens de kinderen. Vervolgens hebben we via Wepboek het filmpje van het boek bekeken.

En hierbij een speciale vermelding voor de Wiebelbillenboogie van Guido van Genechten. Verhaal voorgelezen, filmpje bekeken, maar zoals de titel al zegt, moest er ook geswingd worden. Met de handdoek om de heupen stonden de kinderen te swingen, sommigen heel bedeesd, maar anderen lieten zien dat ze al echt gevoel voor ritme hebben. Prachtig!

Voorgelezen hebben we: Kleine Ezel, Bang mannetje, Mama kwijt, Wiebelbillenboogie, Het toverstokje, Ik zou wel een kindje lusten en de Gruffalo.


De vertelplaten van deze boeken (en nog veel meer titels) kun je lenen in de Biebwinkel.

Erna Wouters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten