dinsdag 25 juni 2013

Lezen voor de lijst met Leesplein

Vandaag een hele praktische tip voor docenten die scholieren in de vakantie aan het lezen willen krijgen en hen alvast een handje willen helpen om tot een keuze te komen:

Leesplein
 
biedt 15plussers die alvast in de vakantie boeken voor de leeslijst gaan lezen vanaf nu de mogelijkheid om boeken op niveau te vinden: van makkelijke tot zeer pittige boeken. Zo is het eenvoudig om een boek kiezen dat past bij de leeservaring. Door steeds een niveau hoger te lezen klimt de scholier op de literaire leesladder. Op Leesplein 15+ staan alle bovenbouwlijsten en de vierde lijst van de onderbouw/vmbo.

De indeling is gemaakt in samenwerking met Lezen voor de lijst. Voor de bovenbouw van havo/vwo zijn er zes leesniveaus. Voor de onderbouw havo/vwo en het vmbo zijn er vier leesniveaus. Er zijn in totaal tweehonderd Nederlandse romans ingedeeld. Ook voor Duits zijn er inmiddels boeken indeeld in de verschillende niveaus.
Meer achtergrondinformatie over de leesniveaus kijk op: http://lezenvoordelijst.nl/documents/niveausuitgebreid.pdf.
Of kom langs in de Biebwinkel, daar is het onderzoek van Theo Witte (Het oog van de meester; een onderzoek naar de literaire ontwikkeling van havo- en vwo-leerlingen in de tweede fase) in te zien. Natuurlijk is het ook direct te leen in de Bibliotheek A tot Z.

Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten