vrijdag 12 oktober 2012

Op pad in de (digitale) verhalenwereld

Kinderen van nu leven in een wereld vol met media en zijn al jong volwaardige mediaconsumenten. Er is een groot aanbod van kindertelevisie, dvd's, websites, apps, games en boeken. Internet, smartphones en tablets oefenen een grote aantrekkingskracht uit op kinderen en dat begint al op zeer jonge leeftijd.

Lezen en voorlezen is leuk, fijn en ook erg belangrijk voor de gehele ontwikkeling van kinderen; denk aan o.a. de taalontwikkeling, uitbreiding van de woordenschat, emotionele ontwikkeling. Er zijn talloze mooie (prenten)boeken te leen in de bibliotheek of te koop in de boekhandel.
Een leuke aanvulling op het (voor)lezen van (prenten)boeken zijn de geanimeerde prentenboeken en apps.

Geanimeerde prentenboeken zijn te vinden op sites zoals: Bereslim, Wepboek en Fundels.Wepboek is een gratis website met 20 bekende prentenboeken voor peuters en kleuters.
Voor Bereslim en Fundels is een abonnement of aankoop nodig. Van Fundels is een mooie (gratis) demonstratieapp op de Ipad beschikbaar.

Ook verschijnen er steeds meer apps, zelfs al voor de allerkleinsten. Dat kunnen spelletjes zijn, maar ook educatieve apps en apps met (prenten)boeken. Voorbeelden van kinderapps zijn bijvoorbeeld
de tuin van Nijntje, Juf Jannies kinderboerderij en Jop gaat slapen

   Via de website Leesplein.nl is een lijst te vinden met digitale prentenboeken en apps.

Deze nieuwe media moeten wel passend zijn bij de leeftijd van het kind. Een interessante website om te bekijken of iets geschikt te vinden voor een bepaald kind is de website Mediasmarties.nl
Hier wordt aangegeven welke films, games, televisieseries en websites geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd.

                                                                                                                                  Samen met de  kinderen ontdekkingen doen in de verschillende vormen waarin verhalen verteld worden, zorgt voor onvergetelijke ervaringen en onderweg steken ze er een hele hoop van op (kennis voor de rest van hun leven)!

Anja Oomen / Dominique JanssenGeen opmerkingen:

Een reactie posten