woensdag 23 november 2011

Kinderboekenweekthema 2012: HALLO WERELD!

Het thema voor de kinderboekenweek 2012 is gisteren bekend gemaakt door het CPNB (Stichting voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen staat tijdens de Kinderboekenweek centraal onder het motto Hallo wereld!
De wereld wordt steeds kleiner en kinderen komen daardoor steeds gemakkelijker in aanraking met andere culturen. De ontmoetingen tussen kinderen uit verschillende werelden levert prachtige verhalen op. Denk aan Polleke uit de serie van Guus Kuijer, die een vriendschap onderhoudt met de Marokkaanse Mimoem.
Er zijn ook veel klassiekers die op dit onderwerp aansluiten: Gullivers reizen van Jonathan Swift en de negerhut van oom Tom van Harriet Beecher Stowe.
Ook door erop uit te trekken, ontstaan mooie verhalen over andere culturen, zoals in De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius. Of in het prentenboek De gele ballon van Charlotte Dematons waarin je hele werelden kunt ontdekken. In alle boeken draait het uiteindelijk om de nieuwsgierigheid naar het andere.
Het kinderboekenweekgeschenk zal geschreven worden door Tosca Menten. Ze is onder meer bekend van de verhalen over Kereltje Karel en Dummie de mummie. Tosca is ontzettend blij dat zij verkozen is, zeker getuige dit filmpje:


De 58ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 3 t/m zaterdag 13 oktober 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten