woensdag 23 november 2011

Het nieuwe voorlezen: samen digitale prentenboeken kijken!

Tijdens de Week van de Mediawijsheid is het ook goed om even aandacht te schenken aan onze peuters.
Want jonge kinderen kijken veel televisie en ze worden graag voorgelezen: met het samen kijken naar geanimeerde prentenboeken slaat u dus twee vliegen in één klap. Via WePboek kunt u (samen met de kinderen) gratis 20 geanimeerde prentenboeken bekijken.

De animaties van prentenboeken kunnen een belangrijke rol spelen bij de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van het jonge kind. De woordenschat wordt er spelenderwijs door vergroot. Ook begrijpt het kind hierdoor de verhaallijn beter. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect tweemaal zo groot is dan bij het traditionele voorlezen. Om professionals te ondersteunen in de verwerking van de verhalen heeft WePboek een handleiding ontwikkeld met verwerkingssuggesties. Deze 20 titels zijn uiteraard te leen in de Bibliotheek A tot Z en (compleet met de lessuggesties) in te zien in de Biebwinkel.

In de Bibliotheek Waterweg zag ik de twee meisjes, op de foto hiernaast, samen heel gezellig, zelfstandig en geconcentreerd de plaatjes bekijken en de opdrachten maken rondom het boek Grote beer en kleine beer. Eigelijk is dan meteen duidelijk wat de meerwaarde is van het aanbieden van boeken op deze manier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten