zaterdag 16 november 2013

Nieuw in de bibliotheek: Bronnendetective

Afgelopen maandag ben ik met een groep 6 aan de slag gegaan met een nieuw project: Bronnendetective. Uitvindingen staan in dit project centraal.

Aan de hand van opdrachten gaan de kinderen op zoek naar informatie over allerlei verschillende uitvindingen. Wie is de uitvinder van de kauwgom? Bij welke plaats ligt de grootste waterval van Nederland? In welk land wordt de meeste chocolade gegeten? De antwoorden moeten worden gezocht in kranten- en tijdschriftenartikelen, in boeken, en op een aantal websites. Aparte aandacht wordt er ook nog besteed aan spreekwoorden.

Met die antwoorden moeten de kinderen een codezin ontrafelen. En dat is gelukt. Iedereen heeft enthousiast aan de opdrachten gewerkt. Niet alle vragen zijn even makkelijk, maar met de hele groep is de zin wel opgelost. Die ga ik hier natuurlijk niet verraden, maar voor de Twee-voor-Twaalvers onder ons zijn hier wel de antwoorden op de voorbeeldvragen. De uitvinder van de kauwgum is John Curtis, bij Loenen ligt de grootste waterval en in Zwitserland wordt de meeste chocolade gegeten.

De les heb ik afgesloten met voorlezen uit het boek Stijn, Uitvinder, een grappig boek over Stijn die van de een op de andere dag ontdekt dat hij uitvinder is. Hij maakt een bijzondere uitvinding om een tante die heel graag kletsnatte zoenen geeft op afstand te houden.

Interesse gekregen in het project? Bekijk het hier.

Erna Wouters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten