vrijdag 1 november 2013

De JUISTE boeken uitzoeken

Vandaag ga ik samen met een docent van een praktijkschool een start maken om een collectie nieuwe boeken aan te schaffen voor de school. De uitdaging daarvan is groot; want hoe zullen de leerlingen reageren op de materialen die we straks op school gaan neerzetten?
De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het inventariseren van wensen van de jongeren en hun docenten. Dat schetste al een goed beeld van de hele diverse leesvoorkeuren en verschillende leeservatingen. Er wordt gevraagd naar Koen Kampioen maar ook naar stripboeken, boeken van Baantjer, van Jacques Vriens en Helen Vreeswijk. Boeken over hobby's als paardrijden en vechtsporten staan natuurlijk ook op het verlanglijstje.

Vervolgens heb ik een overzicht van alle verzoeken gemaakt verdeeld in de 8 thema's en kleuren van 4you! Dit is een indelingsschema dat tot nu toe vooral in openbare bibliotheken is toegepast voor materialen voor jongeren met leesproblemen. In onze hoofdvestiging in Dordrecht en in Ridderkerk centrum hebben we een 4you! ingericht.
Volgens deze 8 thema's gaan we de collectie op school presenteren:


Dieren en natuur
Spanning en avontuur
Entertainment en kunst
School en beroep
Computers en techniek
Lijf en liefde
Mens en wereld
Sport en fun.

We laten ons eerst voorlichten bij Leesletters,  de (web)winkel met alles over (leren) lezen en gaan daarna de nieuwste boektitels bij de Giraf bekijken en selecteren. Daarnaast halen we boekentips van het Makkelijk lezen plein en uit de twee themalijsten van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs (BMO): Jeugdliteratuur en Thema's en onderwerpen in de Nederlandse literatuur.
Dit alles in de hoop en de verwachting dat door een stimulerende leesomgeving juist ook deze leerlingen, plezier krijgen in lezen!

Vanuit de Biebwinkel A tot Z helpen wij u graag met uw vragen rondom de bibliotheek op school. Kom eens langs of neem contact op met de Bibliotheek A tot Z.

Dominique Janssen
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten