zaterdag 9 november 2013

Leescomite Onder Woorden hard aan het werk

In april jl. schreef ik voor het eerst over het Leescomité Onder Woorden en het blog van het groepje jonge lezers tussen 10 en 14 jaar dat we vanuit de Giraf en de Bibliotheek A tot Z hebben opgericht. Sindsdien is dat blog verder vormgegeven en het wordt nu zeer regelmatig gevuld met eigen recensies van de leden. Wij hopen dat andere jongeren op deze manier sneller gemotiveerd worden tot het lezen van de besproken boeken.
Eind november ontmoeten we de jongeren weer in Kinderboekwinkel de Giraf en worden de nieuwste titels besproken en uitgedeeld.

Bij de vorige bijeenkomst in september was journaliste Liesbeth Lindenhovius van AD de Dordtenaar aanwezig om de leden te interviewen. Onderstaand artikel met als titel Leescomité moderner; kinderen discussiëren op blog over recensies, is 17 september 2013 gepubliceerd. Het leescomité is er uitermate trots op!

Ze bestaan nog: kinderen die voor hun plezier lezen. Leescomité Onder Woorden schrijft recensies van jeugdboeken. Er is sinds kort een blog die iedereen kan volgen.

  Feeke (11) heeft van blijdschap taart gehaald toen ze meer dan een jaar geleden hoorde dat ze mocht meedoen met het leescomité. ,,Ik vond het echt super!'' Zij vindt lezen hartstikke leuk en in deze groep komt ze kinderen tegen voor wie dat ook geldt. Soms lezen ze in groepjes van twee of drie hetzelfde boek zodat ze er gedachten over kunnen uitwisselen. Soms ook kiest ieder een eigen titel en verwoordt zijn of haar mening in een recensie. Vier- of vijfmaal per jaar komt de groep bij elkaar. ,,Dat is altijd supergezellig!'' zegt Feeke.
Wilma Verhoeven van kinderboekhandel De Giraf en Dominique Janssen van de bibliotheek begeleiden het leescomité. ,,We zaten eerst op Hyves, maar dat is niet meer van deze tijd,'' zegt Janssen. ,,Op de blog hebben we meer ruimte voor uitgebreide recensies en iedereen kan het lezen.''

 Ontspanning
Dat vindt ook Jente-Floor (13) het grote voordeel. ,,Het is toch leuker als je weet dat het gelezen wordt,'' vindt zij. Voor haar is lezen pure ontspanning en ze snapt kinderen niet die zeggen er geen tijd voor te hebben. ,,Het is net wat je kiest. De tijd die een ander voor de tv zit, gebruik ik liever om te lezen.''
Meestal zorgt de boekhandel voor de bijeenkomst van het leescomité voor een goedgevulde boekenkast. Uitgevers stellen graag boeken ter beschikking, weet Wilma Verhoeven. Meestal kiezen de lezertjes zelf een boek dat ze willen beoordelen. Mees (11) had deze zomer een minder gelukkige keuze gemaakt. ,,Ik las het boek Ademnood, maar ik kwam er maar niet doorheen.'' Dat schrijft hij dan ook in zijn recensie, want de kinderen zijn daarin volkomen vrij, benadrukt Verhoeven. Wel heeft de groep tips gekregen over het maken van een recensie. ,,Ze moeten natuurlijk onder woorden kunnen brengen waarom een boek goed of minder goed is,'' zegt zij.
Emilie (12) zegt veel aan die tips te hebben gehad. ,,Maar soms vind ik het nog wel moeilijk om er wat afwisseling in te brengen,'' zegt zij. Zij schreef een uiterst kritische recensie over het boek Alles voor Romeo. ,,Ik vond dat eigenlijk meer voor oudere kinderen omdat het over een loverboy gaat. Het is goed om dat erin te zetten, want een jonger meisje zal dat boek dan niet zo snel kiezen.''
Uiteindelijk kan hun blog interactief worden. Jente-Floor: ,,Als ik inlog kan ik zien hoeveel mensen mijn stukken hebben gelezen. Ze kunnen er ook reacties op geven en via Twitter en Facebook gaan we de blog steeds bekender maken.''

Op verzoek van boekhandelaar Wilma Verhoeven heeft het leescomité fantasy-schrijver Arjan Wilschut geholpen bij zijn boek Amyra. De kinderen hebben het manuscript gelezen en van commentaar voorzien. ,,Het is er zeker beter van geworden,'' vindt Wilschut.
Voor Mees was het voor het eerst dat hij een boek las in dit genre. Verrassend genoeg vond hij het erg leuk, maar hij had wel commentaar. ,,Amyra dronk weleens wijn en dat vond ik raar voor een kinderboek.'' Jente-Floor vond de voorkant veel te liefjes en ook daar heeft Wilschut iets aan gedaan.

Het leescomité Onder Woorden heeft geregeld plaats voor nieuwe leden tussen de 10 en 14 jaar. De recensies en andere informatie zijn te vinden op een speciale website: onderwoorden10-14.blogspot.nl
 
Neem met de Giraf of met de Biebwinkel contact op voor meer informatie over eventuele deelname aan het Leescomité.
 
Dominique Janssen

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten