zaterdag 20 april 2013

Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel

Jan Paul Schutten - met illustraties van Floor Rieder
Een volle pagina Jan Paul Schutten gisteren in NRC Handelsblad. De helft van de pagina besloeg een lovend artikel over dit nieuwe boek en in het andere deel kreeg, het in dit blog al eerder genoemde, Jij bent je brein 4 sterren.

Een bijzonder boek over het wonder van het leven en de evolutie, van de oerknal tot het leven nu.
Wat is 'leven' precies? Hoe zijn de planten, dieren en mensen op aarde ontstaan? Hoe maak je iets levends uit een verzameling stoffen die net zo dood zijn als legosteentjes? Waarom zit een eenvoudige cel nog knapper in elkaar dan de ingewikkeldste robot? Waarom lijkt Jos Grootjes uit Driel op het slijmerigste wezen in de zee? En wat hebben zijn sokken daar in hemelsnaam mee te maken? Vele grote vragen grote vragen waar Gouden Griffelwinnaar Jan Paul Schutten een verhelderend en geestig antwoord op geeft. En al die antwoorden zijn ook nog eens schitterend geïllustreerd door Floor Rieder. Haar even grappige als mooie tekeningen brengen het wonder van het leven in beeld als nooit tevoren.
Een fragment en illustratie om een indruk te krijgen:

....Toch hebben kwallen en platwormen een probleem dat jij niet zou willen hebben. Zowel kwallen als platwormen eten namelijk door dezelfde opening als waar ze mee poepen... Eten en poepen tegelijk is dan erg onhandig. En onsmakelijk natuurlijk. Maar uiteindelijk evolueerden sommige platwormen tot wormen die zo rond als een rietje waren en die konden eten met een mond en poepen met een kont. (Veel mensen denken dat je twee wormen krijgt als je een regenworm in tweeën hakt. Onzin! Wormen kronkelen nog wel even, maar gaan al gauw dood. Waarom? Omdat je met alleen een mond of alleen een kont niet kunt overleven).

Vormgever Tobias David moet tenslotte zeker vermeld worden want wat is dit een prachtig vormgegeven boek met zelfs goud op snee. Een feest om in handen te hebben.

Gottmer, € 19.95

reserveren 

Wilma Verhoeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten