vrijdag 19 april 2013

19 april Dag tegen (online)pesten

Vandaag is het De dag tegen (online) pesten; tijd om stil te staan bij de gevolgen cyberpesten. Afgelopen jaar zijn er vele kinderen en jongeren slachtoffer van geworden.

Zelfs de overheid vindt nu dat alle scholen in Nederland verplicht antipestmethodes moeten invoeren. Staatssecretaris Sander Dekker presenteerde op 25 maart 2013 een nieuw plan voor pestbeleid. Het plan is vastgesteld als reactie op een toenemend aantal pestincidenten op scholen.

Overal in het land verschijnen er gelukkig initiatieven en hulpmiddelen om pesten bespreekbaar te maken, thuis en op school. Mediawijzer.net heeft als coördinerende instelling de activiteiten van vandaag op een rij gezet. Gelukkig zijn dit allemaal zaken die niet alleen bruikbaar zijn tijdens deze dag. Het onderwijs kan er een heel schooljaar mee aan de slag!

1 initiatief wil ik eruit lichten: It's up to you! - een interactieve film die jongeren bewust maakt van
hun rol in cyberpesten.
Tijdens het laatste NOMCcongres heb ik de filmtrailer al gezien en een toelichting gekregen door de enthousiaste makers ervan, Stichting Reactif. Deze interactieve film kan als discussiestarter wordt ingezet op scholen om jongeren bewuster te maken van hun rol in cyberpesten. Kijkers bepalen zelf de keuzes van de hoofdpersoon (er zijn meerdere verhaallijnen uitgewerkt) en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal, waardoor ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. Ze kunnen zich letterlijk inleven in diverse rollen. De trailer geeft er een helder beeld van, kijk op: http://vimeo.com/62942689.
Bibliotheken uit de 4 grote steden (Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam) organiseren vanavond in samenwerking met Beeld en Geluid een ouderavond met als thema ‘de mooie en minder mooie kanten van sociale media’. Deze film wordt daarbij gepresenteerd.

In de Biebwinkel kunnen we rondom mediawijsheid en veilig internetten aanvullende informatie geven, bijvoorbeeld over projecten en activiteiten die onze bibliotheek-, en educatieconsulenten op school kunnen uitvoeren. Bovendien ligt er veel inspiratie materiaal dat u kunt inzien (lessuggesties, folders en brochures). Kom eens langs dan laten we u het graag zien.

Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten