vrijdag 16 november 2012

boekpromotie voor jongeren

Twee recente ontwikkelingen rondom leesbevordering voor jongeren die ik met u wil delen:

Tv kijken en dan aan boekpromotie doen, dat is nogeens ontspannend! Onder de titel Jeugdliteratuur Nu wordt op 4 december as. (om 5 uur 's ochtends) bij Schooltv aandacht aan boeken voor jongeren besteed. In 4 afleveringen van 15 minuten komen in totaal 38 korte animatiefilmpjes en clips voorbij van jeugdboeken voor VMBO-jongeren. Bekende en minder bekende auteurs en titels worden uitgelicht. De serie Jeugdliteratuur nu biedt een nieuw hulpmiddel voor leesbevordering bij een doelgroep die je als docent niet zo makkelijk aan het lezen krijgt.
Ik ga er de wekker voor zetten, maar natuurlijk zijn ze daarna ook terug te kijken via Schooltv gemist. Maak er even tijd voor in de klas!


Een ander hulpmiddel is de website Lezen voor de Lijst. Misschien al wel bekend bij u en uw leerlingen? Sinds kort kunnen ook onderbouwleelingen via deze site op weg geholpen worden bij hun boekenkeuze. Lezen voor de lijst helpt leerlingen bij het vinden van een boek dat past bij hun leesniveau. Er zijn nu ook niveaus voor vmbo en onderbouw havo/vwo. Zo kunnen leerlingen al vanaf de onderbouw werken aan een leeslijst. De titels zijn op hele uitgebreide themalijsten te selecteren. In totaal zijn er zes leesniveaus.
- vmbo & onderbouw havo/vwo: niveau 1, 2 (3)
- havo bovenbouw: niveau 2, 3 (4, 5)
- vwo bovenbouw: niveau 2, 3, 4 (5, 6)
 
Fijn dat er steeds meer hulpmiddelen komen om jongeren te stimuleren eens een boek te pakken. Hopelijk helpt het ze om met meer plezier aan hun leesdossiers te werken.
 
Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten