zaterdag 4 augustus 2012

Wij zijn bijzonder misschien zijn wij een wij een wonder

Ted van Lieshout

Wat heb ik een geluk! Als ik een nieuwe titel wil bloggen, ligt dit boek vanmorgen uitnodigend voor me klaar...

Je moet Ted van Lieshout heten om 'anders zijn' zo mooi te kunnen bekronen. Wie anders is is namelijk bijzonder, of sterker nog: misschien wel een wonder!
Dit keer maakte hij een poëzieprentenboek voor kinderen vanaf vijf jaar. Op zijn eigen site geeft hij aan wel degelijk 'stichtelijke bedoelingen'  te hebben met het boek.

De 'bijzondere' kinderen en anderen (een juffrouw, een spook, een trein, drie mannetjes, een leeuw) hebben dromen. Jongetjes willen liever een jurk dragen, een trein wil nou wel 's een ander traject rijden, een schooljuffrouw wil liever aan de trapeze hangen in het circus. Het boek is een ode aan ieder die durft te dromen en die durft te zijn wie hij is. Zeer ontroerend is het gedicht van een meisje dat door haar ziekte haar haar verliest. Of het eenzame jongetje Nico. Van Lieshout neemt het niet alleen voor ze op, maar maakt ze bijzonder!
Door de humor, de liefdevolle aanpak worden de zwaardere onderwerpen toch licht.
Natuurlijk maakte Van Lieshout ook hier de illustraties en verzorgde hij de vormgeving. 100% Ted van Lieshout dus!

In het persbericht over dit boek zegt Ted van Lieshout zelf:
'Anders zijn dan anderen wordt vaak niet gewaardeerd en soms zelfs niet getolereerd. Dikwijls begint dat al op school. Daarom is het zo belangrijk om kinderen te laten kennismaken met anderszijn, liefst op een speelse manier. Aan de ene kant om kinderen die anders zijn een hart onder de riem te steken, aan de andere kant om kinderen, maar ook volwassenen, de onschuld in te laten zien van het anders zijn. Volgens mij moet je daar zo vroeg mogelijk mee beginnen, en daarom maakte ik er een prentenboek over voor kinderen vanaf een jaar of vijf.’

Een aanwinst en aanrader!


Leopold
€ 15,95

Elseline Knuttel

Bestellen kan via de mail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten