woensdag 7 maart 2012

Elke dag een nieuw verhaal bij de Giraf

Ibbeltje - Annie M.G. Schmidt, illustr. Fiep Westendorp

Toen Annie Schmidt in 1970 Minoes schreef, was ze achteraf minder tevreden over Ibbeltje, dat ze eerder over hetzelfde thema schreef (poes verandert in vrouw, maar behoudt 'katse' neigingen). Ibbeltje werd in de jaren zestig als hoorspel op de radio uitgezonden. En het verscheen in de vorm van singletjes als reclameuitgave bij Venz.

In de jaren 90 ging Annie Schmidt - ondanks die 'zelfcensuur' - akkoord met een herdruk. En nu in 2012 beleeft het boek weer een herdruk.


Ibbeltje is een doodgewoon meisje. Niet altijd even schoon, niet altijd even kalm, en soms een beetje stout. Ze woont met haar vader en moeder en de katten Rosencrantz en Guildenstern in een slaperig stadje. Eén ding is niet zo gewoon: haar moeder is vroeger een kat geweest. Ze spint als geen ander, verstaat kats en is als de dood voor honden. Om de haverklap vliegt ze de boom in en durft er niet meer uit:

Moeder, kom ’s uit de iep, moeder, kom ’s uit de takken, toe dan, kom ’s uit de iep, je moet de vis gaan bakken. Moeder, morgen heb je griep, dat heb je zó te pakken! Moeder, kom ’s uit de iep.

Samen met haar ouders beleeft Ibbeltje de spannendste avonturen, waarbij ze geholpen worden door alle poezen uit de buurt. 

Uitgevoerd in zwart wit, met rood als steunkleur in de illustraties en voor de liedteksten.

Querido
14,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten