zaterdag 3 december 2011

Kamishi-Pad

Op 7 november vond de kennisdag van Cubiss plaats, over 0-4 jarigen, voor de bibliotheken.
Altijd erg leerzaam. Lichtelijk schokkend was een filmpje over een zeer jong kind dat geen idee had wat zij met een boek of tijdschrift moest en maar bleef drukken en vegen in de hoop dat de afbeelding zou veranderen....net als een I-Pad.

Natuurlijk, de mogelijkheden van digitale media lijken onbeperkt. Een grotere encyclopedie kun je je niet bedenken. Actueel. En er zit bewegend beeld en geluid bij. Toch ben ik erg blij dat ik, zittend in de Biebwinkel, de ene klant na de andere voorbij zie komen die nog altijd een echt, gezellig, spannend of leerzaam boek komen kopen. Inclusief een prachtig dikke encyclopedie. Lekker heen en weer bladeren gaat toch makkelijker in een boek dan op een computer of tablet! En vele prentenboeken gaan er over de toonbank. Niets leest toch gezelliger dan een echt prentenboek met prachtige grote platen! Samen lezen met papa en mama of opa en oma. Lezen wordt samen beleven. Ja, hier word ik vrolijk van!

Ik breng graag nogmaals de kamishibai vertelkast onder de aandacht. Mede doordat mijn collega met een leuke link aan kwam, op You Tube, over het gebruik van de vertelkast op school: http://t.co/hLlSJR4X.
Eigenlijk is dat kamishibai vertelkastje ook een I-Pad. Je moet er een beetje over "vegen" om de volgende afbeelding te laten zien. En je kunt er met meerdere kinderen tegelijk naar kijken en luisteren en bovendien: meedoen! Het lokt interactie uit en dat geeft meerwaarde aan het lees- en beleefplezier.
 
En inmiddels staat er een prachtige robuuste nieuwe vertelkast in de winkel van De Giraf. Handgemaakt, zeer praktisch en....hij valt naar eigen inzicht te versieren! Het is nu wat laat als Sinterklaascadeautje voor op school, maar wie weet komt de Kerstman ook flink inkopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten