dinsdag 25 oktober 2011

De kamishibai: een andere manier van voorlezen

                                                                
                                                                         

De Kamishibai is een klein, draagbaar verteltheater, dat oorspronkelijk uit Japan stamt. De kamishibai betekent letterlijk: theater van papier. Het theatertje trekt op magische wijze de aandacht van jong en oud. De kamishibaiverteller brengt de personages tot leven en duikt samen met de kinderen in het avontuur van het verhaal.
De kamishibai is een goed hulpmiddel gebleken bij leesbevordering: tijdens de oriëntatiefase van het verhaal, maar eveneens voor de verwerking ervan.

BREED INZETBAAR
De kamishibai is bruikbaar voor de verschillende leeftijdsgroepen en doelgroepen. Zo kan met de onderbouw gewerkt worden vanuit prentenboeken, maar ook vanuit korte vertellingen. Kinderen kunnen na de vertelling tekeningen maken voor de kamishibai, waarmee ze zelf het verhaal na kunnen vertellen.
Voor kinderen met weinig beheersing van het Nederlands is de kamishibai eveneens erg geschikt. Zij leunen voor hun begrip van het verhaal voor een groot deel op de platen, op de mime en de gebaren van de verteller. De interactieve werkwijze lokt deelname van de kinderen uit. Ze benoemen wat ze zien, herhalen spontaan nieuwe woorden en soms hele zinnen.
In de bovenbouw en in het voortgezet onderwijs kan de kamishibai gebruikt worden om een verhaal te structureren als voorbereiding op een vertelling.

In de Biebwinkel A tot Z zijn een groot aantal kamishibaivertellingen te leen; voor de allerjongsten, maar ook voor de kinderen van groep 3 en 4.
Het lenen van de platen, samen met het boek, is gratis. U heeft alleen een geldig bibliotheekabonnement nodig én natuurlijk een kamishibai. U kunt de kamishibai zelf maken (werktekening is verkrijgbaar in de Biebwinkel), of bestellen bij Kinderboekwinkel De Giraf.

Loop eens binnen bij de Biebwinkel en kijk of er iets voor uw doelgroep te vinden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten