zaterdag 4 juni 2011

Nieuwe leesbevorderingsprojecten voor het nieuwe schooljaar


Zoals elk jaar komen er een aantal nieuwe leesbevorderingsprojecten bij voor het nieuwe schooljaar.
Voor het project Boekenpret zijn dat er 2 voor peuters en 2 voor kleuters.
Voor het project "Prentenboek in de klas" zijn het er dit jaar 3.

Boekenpret voor peuters:

Kikker viert feest, door Max Velthuijs
De hele winter heeft Kikker binnen gezeten, maar op een dag ziet hij dat het lente is geworden. Dat vindt hij een goede reden om een feest te geven voor al zijn vrienden. Iedereen vindt het een goed idee en allemaal helpen ze mee. Een vrolijk en eenvoudig verhaal waarin saamhorigheid een thema is, naast lente, feest en vriendschap.
Net zoals jij, door Guido Van Genechten
In dit jubileumboek komen bekende figuren uit eerdere boeken van Guido Van Genechten terug (Klein wit visje, Rikki, Kleine Kangoeroe, Jos). Het boek gaat over overeenkomsten tussen mens en dier, hoe ze wonen, slapen, eten, drinken, spelen. Ze hebben allemaal oren, ogen, een mond...net zoals jij. Het herhalingselement is leuk voor peuters, de situaties zijn herkenbaar en leiden tot interactie.


Boekepret voor kleuters:

Noten, door Paula Gerritsen
Het is herfst. Muis gaat op zoek naar noten voor haar wintervoorraad. Meeuw waarschuwt dat er storm op komst is, maar Muis hoort hem niet. Ook Haas schreeuwt dat Muis haast moet maken dat ze thuis komt, maar ook die boodschap gaat verloren, net als die van de schapen. Als de storm op z'n heftigst is, kan Muis zich niet langer staande houden en valt onder een boom in slaap. De volgende dag zijn alle noten verdwenen en teleurgesteld en zonder noten gaat ze terug naar haar holletje. Daar wacht een grote verrassing!
Dit boek over de herfst biedt veel uitdagingen voor gesprekken over dieren, tellen, eten, het weer, de natuur en ver weg en dichtbij.

O, o, Octopus! door Elle van Lieshout
Als Octopus van zijn dagelijkse "zwommetje" (zwem-ommetje) terug komt, steekt er een enorme staart uit zijn huisje. Hij vraagt al zijn zeevriendjes om hulp, maar ieder geeft een ander advies. Alleen de zee vraagt: "Wat zou jij doen?" Uiteindelijk volgt Octopus zijn eigen instinct en klopt vriendelijk op de staart. Dan blijkt er een alleraardigst zeemeerminnetje in zijn huisje vast te zitten.Prentenboek in de klas

Fiet wil rennen, door Bibi Dumon Tak (prentenboek van het jaar 2011)
Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich niet tegenhouden door de storm, al komt hij niet vooruit. Hij slaat de uitnodigingen van andere dieren, om net als zij te drijven, kruipen, kronkelen, vliegen, zwemmen en schuilen af. Fiet wil rennen!
Dit boek gaat over de wind, storm, volhouden, koppigheid, dieren en voortbewegen.
Voor peuters en kleuters.

Ik voel een voet! door Maranke Rinck
Schildpad, Vleermuis, Octopus, Vogel en Bok slapen in een hangmat hoog boven de grond. Het is nacht, er is geen maan. Opeens hoort Schildpad iets. Wanneer de dieren op onderzoek uitgaan naar het aanwezige wezen voelt Schildpad een voet. Vleermuis voelt een vleugel, Octopus voelt een tentakel. Vogel voelt een snavel en Bok voelt een sik. Zal zich in het donker een Schild-Muis-Octo-Vogel-Bok bevinden? Van wie is nou die voet?
Thema's: nacht, dieren, bang zijn, zintuigen.
Voor kleuters

Feest met Muis! door Lucy Cousins
Het boek bevat vier verhalen over Muis. Als Muis in het eerste verhaal koekjes bakt en Kees Krokodil en Kora Kip uitnodigt voor de thee, geeft dat zo'n blij gevoel dat ze besluiten een verkleedfeestje te geven. In het tweede verhaal doen ze daar boodschappen voor en in het derde verhaal duikt Muis in de verkleedkist. Oscar Olifant en Eddie Eekhoorn zijn ook van de partij. Na dit geweldige festijn is het in verhaal vier "Bedtijd voor Muis". Eerst nog even naar de wc en Panda gaat op de pot.
De platen en tekst bieden veel mogelijkheden tot tellen en het benoemen van oa kleuren en boodschappen. Thema's: feest, winkelen, bakken, verkleden, slapen gaan.
Voor peuters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten