dinsdag 14 juni 2011

Animaties kijken van prentenboeken is het nieuwe voorlezen

Jonge kinderen kijken graag televisie.Wanneer u samen met jonge kinderen naar een animatie van een prentenboek kijkt geeft hen dat een veilig en knus gevoel. De animaties kunnen daardoor een belangrijke rol spelen bij de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling van het kind.


Door het kijken naar geanimeerde prentenboeken, met bewegende beelden en geluid, leren peuters 5 à 6 nieuwe woorden in een half uur. Deze nieuwe woorden worden in de animaties bewegend gemaakt en ondersteund met het juiste geluid. Daardoor kunnen jonge kinderen de nieuwe woorden en begrippen veel beter onthouden. Bovendien wordt de wereld van het jonge kind verder uitgebreid.

Op http://www.wepboek.nl/ kunt u thuis gratis naar 20 geanimeerde prentenboeken kijken. Deze animaties zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar. De animaties binnen het wePboek worden twee keer achter elkaar vertoond.

De eerste keer wordt de animatie als geheel vertoond. De tweede keer wordt de animatie onderbroken door vragen.
De vragen richten zich op:
- woordbetekenis en woordenschatuitbreiding
- vragen die herhalen wat de tekst zelf aanbiedt
- vragen waarbij het jonge kind aan het denken wordt gezet.


Enkele titels van prentenboekanimaties die op wePboek te bekijken zijn:
2-3 jarigen:
- En nu lekker slapen
Eveline den Heijer

3-4 jarigen:
- Mag ik eens in je luier kijken?
Guido Van Genechten

4-5 jarigen:
- Schatje en Scheetje
Elle van Lieshout en Erik van OsNatuurlijk zijn alle prentenboeken die u op de site kunt bekijken ook te leen in de verschillende vestigingen van de Bibliotheek A tot Z.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten