woensdag 13 mei 2015

De kleine ballerina

Patrick Modiano met illustraties van Jean-Jacques Sempé
Catherine droomt ervan een beroemde danseres te worden, zoals haar moeder, die in New York woont. Maar ze draagt ook een bril, net als haar vader, en die moet af op balletles. Dat maakt haar leven er niet eenvoudiger op. Het voordeel van die bril is dat Catherine in twee verschillende werelden kan leven: de echte wereld, zoals ze die door haar brillenglazen ziet, en een uiterst zachte, wazige wereld zonder scherpe kantjes als ze hem afzet. Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Parijs, in het tiende arrondissement. Hier woont Catherine met haar vader en hier werkt haar vader met zakenpartner meneer Casterade, bijgenaamd De Klier. Meneer Casterade is een man van puntkomma's, aanhalingstekens, openen, komma, dubbelepunt, nieuwe regel, haakjes en aanhalingstekens sluiten... Als Catherine en haar vader De Klier zat zijn zetten ze hun bril af en wordt alles zacht en wazig. Een groot voordeel vinden ze allebei.
'Wanneer je je bril niet draagt, zullen de anderen het idee hebben dat er een waas van zachtheid in je blik ligt. Dat heet charme'. 
En zo staat dit leeftijdloze boek van Nobelprijswinnaar Modiano vol prachtige zinnen. Hij schreef dit verhaal in 1988 en is nu in het Nederlands vertaald. De sfeervolle illustraties zijn van Sempé, de wereldberoemde tekenaar van Le Petit Nicolas.

Querido, € 19.99

bestellen?

Wilma Verhoeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten