vrijdag 4 juli 2014

Finale van de VoorleesSpelen

Op woensdag 2 juli is in bibliotheek Ridderkerk Centrum de finale van de VoorleesSpelen gehouden. De VoorleesSpelen is een voorleeswedstrijd speciaal voor het praktijkonderwijs door de Bibliotheek AanZet ontwikkeld en georganiseerd. De 5 winnaars van de voorrondes van het Maximacollege Ridderkerk, De Sprong in Zwijndrecht en Sliedrecht, het Wartburgcollege en de Hans Petri school in Dordrecht streden om de titel ‘voorleeskampioen’. Vertelster Rineke Koek, de schrijver Arjan Wilschut en bibliotheekconsulent Remko Jas zitten in de jury. De winnaar is Oskar Januszewski van De Sprong in Zwijndrecht geworden. Hij las voor uit het boek Wie is de Poolse jongen? van Arend van Dam.

Ter voorbereiding op de VoorleesSpelen hebben we bij een aantal praktijkscholen een introductieles gegeven. In april zijn de leerlingen boeken gaan kiezen en lezen. Daarna vonden op de scholen de voorrondes plaats. De schoolkampioenen streden uiteindelijk tegen elkaar in de finale op woensdag 2 juli in bibliotheek Ridderkerk Centrum.

Voor het voortgezet onderwijs bestaat al enige jaren de voorleeswedstrijd Read2Me! Dit is een landelijk project, waar brugklassen aan mee kunnen doen. Leerlingen in het praktijkonderwijs lezen op een ander niveau en hebben andere leesvoorkeuren. Dit maakt dat de drempel om mee te doen aan Read2Me! voor hen erg hoog. Het competitie-element binnen de wedstrijd is hierdoor ook ongelijkwaardig. De Bibliotheek AanZet heeft daarom het pilotproject De VoorleesSpelen ontwikkeld. Na de pilot en de evalautie zal de bibliotheek het project opnemen in het reguliere educatie-aanbod.

Scholen die interesse hebben in De VoorleesSpelen kunnen zich aanmelden bij: Melissa Prins, medewerker productontwikkeling, te bereiken via telefoonnummer 078 620 55 00 of per mail mprins@debibliotheekaanzet.nl.


Dominique Janssen
bibliotheekconsulent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten