woensdag 16 oktober 2013

De katten van Kopenhagen

James Joyce

Gedurende zijn leven schreef James Joyce slechts twee verhalen voor jonge kinderen, beide in briefvorm gestuurd aan zijn enige kleinkind Stephen. Het laatste van die twee, getiteld The Cats of Copenhagen, dateert van 5 september 1936. Joyce verbleef op dat moment in Denemarken.
In augustus van dat jaar had hij zijn kleinzoon een met snoepjes gevulde kat gestuurd, vergezeld van een brief met het verhaal The Cat and the Devil. Zo’n snoepjeskat was in Kopenhagen niet te krijgen, en dit vormt het gegeven voor een grappig, licht-anarchistisch verhaal dat begint met: Helaas! Ik kan je geen Kopenhaagse kat sturen want je hebt geen katten in Kopenhagen. 
De eerste (Engelstalige) publicatie van The Cats of Copenhagen deed vorig jaar nogal wat stof opwaaien. De Ierse uitgever had de tekst gepubliceerd zonder toestemming van de James Joyce Foundation, die eigenaar is van de oorspronkelijke brief. De uitgever beriep zich erop dat de tekst rechtenvrij zou zijn.
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren ontving expliciete toestemming van de James Joyce Foundation in Zürich voor publicatie van de Nederlandse vertaling.

Hoogland en & Van Klaveren laten een hoger staaltje uitgeefkunst zien. Ze voegen de talenten van een aantal geweldenaars samen in dit prachtige boek: topauteur James Joyce, topvertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes en topillustrator Wolf Erlbruch, die ook de vormgeving voor zijn rekening nam.
Voor ieder die van mooi houdt, maar ook van gek en grappig. Leeftijdloze klasse, smullen dus.

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
€ 13,50

Bestellen?

Elseline Knuttel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten