vrijdag 1 februari 2013

Clips van gedichten en (jeugd-)boeken

Waarschijnlijk heeft u al meegekregen dat we sinds gisteren een nieuwe Dichter (dichteres) des Vaderlands Dichter, toneel- en kinderboekenschrijver Anne Vegter (1958). De benoemingscommissie zegt dat het ‘hoog tijd’ werd ’dat een vrouw de taak op zich nam’. Ze heeft vele plannen en over de uitwerking ervan zullen we hier zeker verslag doen. Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poetry International, NRC Handelsblad en NPS.

Haar voorganger Ramsey Nasr heeft ons nu echter een mooie website nagelaten die zeer de moeite van het vermelden waard is. Op http://dichterdraagtvoor.nl/ staan 21 ‘verfilmde gedichten’, niet van Ramsey Nasr zelf, maar van zijn persoonlijke grote voorbeelden.  Het werk van oude dichters wordt daarmee actueel en laat zien dat poëzie niet alleen maar ‘lastig en intellectueel’ hoeft te zijn. Onder dezelfde titel ligt een bloemlezing in de boekwinkel met alle 21 gedichten, meer informatie treft u op de site.
 
Ramsey Nasr heeft het project bedacht om een brug te slaan naar een nieuwe generatie poëzielezers. Hij is van mening dat zijn voordracht, gecombineerd met de films, helpen om de gedichten van zijn grote voorbeelden (weer) aantrekkelijk te maken voor een jong publiek. Bij poëzie-onderwijs erg goed bruikbaar.
Het geheel is overigens vergelijkbaar met het project Dicht/Vorm (www.dichtvorm.nl).

 
Nog een kijktip: filmpjes ter introductie op leesboeken (B, C, en D-boeken)
In december 2012 zijn via NTR Schooltv 38 hele korte clips rondom jeugd- en jongerenboeken uitgezonden op een zeer vroeg tijdstip (donderdag 14 februari worden ze herhaald) . Maar inmiddels staan ze ook in de beeldbank van :
http://www.schooltv.nl/beeldbank/project/3782834/jeugdliteratuur/

Jongeren stimuleren tot lezen wordt toch steeds gemakkelijker met dit soort hulpmiddelen?!


Dominique Janssen
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten