dinsdag 26 februari 2013

BoekStart Babyboekje van het Jaar

2013 is het Jaar van het Voorlezen.
Diverse jubilea worden er gevierd in 2013, zoals 20 jaar Nationale Voorleeswedstrijd en 10 jaar Nationale Voorleesdagen.
En BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby's, bestaat alweer vijf jaar!
Dit jubileum is voor de organisatie aanleiding geweest om de prijs 'BoekStart Babyboekje van het Jaar' in het leven te roepen.
Deze nieuwe prijs richt zich op de allerjongste categorie: 0 - 1,5 jaar.

Er zijn vijf titels genomineerd die meedingen naar deze prijs:

Spelen een blokboekje van Dick Bruna

- Zie je mij van Elly van der Linden

- Baby ziet een kijkboek 

- Piep! Een nieuwe dag van Fleur van der Weel

- Nijntje en de wilde dieren van Dick BrunaDe criteria waren: aandacht trekken en vasthouden, contrasterend kleurgebruik (ook zwart-wit), duidelijke en eenvoudige afbeeldingen, interactiemogelijkheden, hanteerbaar voor baby’s, veilige uitvoering, verschenen in de periode 2008-2012 en verkrijgbaar in de (kinder)boekwinkel. De boekjes uit het BoekStartkoffertje waren uitgesloten.

BoekStart is vanuit de bibliotheek geïnitieerd: 90 procent van de bibliotheken doet mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. Hierdoor neemt de vraag toe naar kwalitatief goede babyboekjes. BoekStart beoogt met deze prijs te bereiken dat er meer goede babyboekjes op de markt worden gebracht en dat goede bestaande babyboekjes worden herdrukt.

Er kan tot 15 april gestemd worden door ouders, medewerkers in de kinderopvang en bibliothecarissen via www.boekstart.nl/babyboekjevanhetjaar.

De winnaar zal bekend worden gemaakt op 22 april in het Letterenhuis in Amsterdam.

Karin Theunissen              

Geen opmerkingen:

Een reactie posten