vrijdag 21 september 2012

Uitslag Gouden lijst

In deze periode regent het prijzen voor kinder- en jeugdboeken: griffels in goud en zilver, penselen en vlaggen met wimpels. Maar kent u de Gouden lijst al?

Deze prijs bestaat inmiddels al enkele jaren en is kortgeleden uitgereikt aan Martha Heesen voor haar boek Bajaar en aan Andy Mulligan voor zijn boek Trash, vertaald door Esther Ottens. Op bovengenoemde website staat meer over de prachtige inhoud van deze 2 boeken.

De Gouden Lijst voor jeugdboeken in de leeftijd van 12 tot 15 jaar is er gekomen op uitdrukkelijk verzoek van de Griffeljury, die veel mooie boeken onder ogen kreeg die ze graag wilde bekronen, maar die niet geschikt waren voor kinderen onder de twaalf jaar. Met de nieuwe prijs werd het gat gedicht tussen de Gouden Griffel (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar). De prijs wordt toegekend door de Stichting CPNB, op voordracht van de Griffeljury.

De jury noemt het boekenaanbod van 2011 ‘uitzonderlijk rijk’. Met name op het gebied van vertalingen vindt zij de kwaliteit hoog. In die categorie zijn de overig genomineerde titels: De weg van Siobhan Dowd (vertaald door Tjalling Bos), Schaduwliefde van Ruta Sepeteys (vertaald door Michèlle Bernard) en Vango : tussen hemel en aarde van Timothée de Fombolle (vertaald door Eef Gratama).
De eerste winnaars waren Rindert Kromhout met Soldaten huilen niet, in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig boeken, en Tamar van Mal Peet in de categorie vertaalde boeken.

Op de website van de CPNB staat het gehele persbericht.

Al deze titels zijn in de Bibliotheek A tot Z te leen uiteraard voor iedereen die zich eens in deze categorie boeken wil verdiepen. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes.

Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten