donderdag 26 april 2012

Strips lezen is meer dan plaatjes kijken!

Onder het motto Strips lezen is meer dan plaatjes kijken! heb ik voor de komende weken de etalage in de Biebwinkel ingericht. Tijdens deze periode proberen we te laten zien dat strips zowel ontspannend als educatief kunnen zijn: bij allerlei vakken zijn deze boeken bruikbaar (denk aan geschiedenis, taalonderwijs, ckv). De afbeelding hiernaast verwijst naar het boek: Laat ze strips lezen! dat nu uitgeleend is, maar waarbij de specifieke functies die een strip in het onderwijs kan hebben uitgebreid aan bod komen.Het gebruik en de meerwaarde van stripboeken in de geschiedenisles wordt in het filmpje op Leraar 24 duidelijk aangegeven.

Het lezen van stripboeken vereist ook een andere concentratie dan het lezen van 'gewone boeken', hierdoor spreken deze boeken vaak mensen met leesproblemen meer aan.

Aanleiding voor de aandacht voor strips in mei is de aankondiging op bibliotheek.nl dat de meimaand tot stripmaand is uitgeroepen. Op de sites Leesplein en Jongerenliteratuurplein komen in mei specialisten aan het woord, er worden strip(lees)tips gegeven en via een quiz kunnen kinderen straks hun kennis van stripverhalen testen. Ook komt er een strip-ABC: bij elke letter van het alfabet worden strips gezocht.

Via het Jongerenliteratuurplein hebben we de uitgebreide geactualiseerde themalijst nagekeken op de strips en graphis novels die beschikbaar zijn bij de Bibliotheek A tot Z (alle titels zijn overigens aan te vragen). Deze lijst is in te zien in de Biebwinkel.
Misschien inspireert het u om eens op een andere manier naar deze boeken te kijken. Ga er maar eens voor zitten in mei!


Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten