Er zijn zo ontzettend veel leuke, spannende en grappige boekjes. Hopelijk komen kinderen er al vroeg mee in aanraking (het kan niet vroeg genoeg!) en worden ze erdoor enthousiaste en goede lezers.
Maar in het kader van "Oktober borstkankermaand" moest ik ineens denken aan moeilijke thema's. Ook die zijn er. Ook daar wordt naar gevraagd, zowel in de bibliotheek als in de kinderboekwinkel. En zelfs op het consultatiebureau.
De bibliotheek in Dordrecht verzorgt al jaren een kleine collectie themaboekjes. Op het potje,gezinsuitbreiding, iets over Kikker, Muis of Nijntje, of iets over verjaardagen.
Bij navraag bleek dat bepaalde moeilijke thema's ook spelen. Hoe verwerk je met zeer jonge kinderen dat ouders gaan scheiden? En oma wordt nooit meer beter, straks is ze er niet meer, hoe doe ik dat met mijn kind?
Per consultatiebureau is er een themalijst gemaakt. Ook zaken als eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen, gezinnen met twee mama's of papa's of adoptie kwamen aan de orde en helaas ook huiselijk geweld of een kind of ouder met een ernstige ziekte. Ik heb daar erg mijn best op gedaan, in de bibliotheek, op internet en bij de Giraf gekeken wat er voor de allerjongste aan boeken bestaat. Dat valt nog niet mee. Maar, er is een lijst uitgekomen. Bij de Giraf staan deze boeken bij elkaar. Het consultatiebureau heeft nu een lijst met welke boeken waar te vinden zijn. En een aantal boekjes heb ik voor hen aangeschaft. En er wordt dankbaar gebruik van gemaakt.
Binnenkort gaan we zelfs aan de slag met een nieuw (landelijk) project, waardoor de samenwerkingen alleen maar intensiever worden, "BoekStart"...maar daarover pas in het nieuwe jaar meer!
Zo blijkt maar weer eens dat de bibliotheek meer te bieden heeft dan voor buitenstaanders in eerste instantie te merken is. We zorgen niet alleen voor leesplezier, maar ook willen we jong en oud kunnen informeren, hun wereld verbreden en leren begrijpen.
Barbara van Reijmersdal, 27 oktober 2011