donderdag 17 december 2015

Oscar en de Ornikop

Harm de Jonge, met ill. van Charlotte Dematons
Oscar wordt op school gepest. En alsof dat nog niet erg genoeg is, juf Spaanhout doet daar eigenlijk niets aan en vindt dat hij niet moet zeuren. Wanneer Oscar op een avond in bed ligt en niet kan slapen, verschijnt de Ornikop voor zijn slaapkamerraam. Dit wonderlijke wezen neemt Oscar mee naar de drie droomeilanden van koningin Karamella, Tikkie Vergat en Bjoetie Bobèl. Zij laten Oscar zien wat zijn plaaggeesten te wachten staat. En ondertussen leert Oscar zijn nare herinneringen in de juiste laatjes van zijn geheugen op te bergen.
Harm de Jonge schrijft vol fantasie en heeft hele originele vondsten voor allerlei problemen.......
'Ik ga het nare inpakken met lieve woorden,' zegt Karamella. 'Dan dek ik het toe met hersenlapjes. Dat zijn eigenlijk pleisters in je hoofd.' 
En om scheldwoorden buiten je oor te houden verzint hij 'oorgordijntjes'. En om wat moediger te worden moet je zeker de 'Grote Smak' doen, met veel lawaai. Je moet het gevaar in de ogen kijken en moedig voorwaarts gaan en niet bangmutsig zijn.
Dit boek is een ode aan de fantasie en dat is te danken aan schrijver én illustrator. In een recensie werd het al een Biegeliaans boek genoemd. Ik ben het er helemaal mee eens. Een verhaal met een thema máár vooral een prachtig sprookjesachtig, voorleesboek.
Oscar en de Ornikop raakt mij diep door zijn schoonheid en daarmee ga ik vele lezers, jong en oud, besmetten.

Van Hoogland & Van Klaveren, € 14.50

bestellen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten