vrijdag 9 mei 2014

Het Praktijkonderwijs duikt in de boeken

In juli van dit jaar organiseert de Bibliotheek AanZet voor het eerst een voorleeswedstrijd speciaal voor het Praktijkonderwijs: de VoorleesSpelen. Voor deze wedstrijd hebben zich nu vijf schoollocaties opgegeven. Op drie locaties hebben we voor de meivakantie een introductie les of verdiepende les gegeven aan de leerlingen over de wedstrijd en over voorlezen.

Leerlingen van het Praktijkonderwijs worden, als het gaat om lezen, niet altijd als gemakkelijke doelgroep gezien. Lezen gaat hen vaak moeilijk af, waardoor het een stuk minder leuk is om te doen. Deze leerlingen enthousiasmeren om te gaan lezen is een ware uitdaging. En dan óók nog vragen om voor te gaan lezen voor publiek?! “Dat ga ik écht niet doen!!” “We zijn al blij als er 1 of 2 leerlingen mee gaan doen aan deze wedstrijd” werd door een leerkracht van te voren aangegeven.

Mijn collega's en ik hadden al gerekend op een enerverende dag waarin wijzelf veel zouden leren over deze doelgroep. Met volle tevredenheid en veel nieuw verworven energie, kijken we  nu terug op deze boven verwachting geslaagde dag. Elke les en elke groep was totaal verschillend.

Wat ons het meest is bijgebleven:

·         Het enthousisme van de leerlingen waarmee ze in de boeken doken.

·         De gretigheid van de leerkracht die de Makkelijk Lezen boeken voor jongeren omarmde en er alles over wilde weten.

·         De leerkracht die verbaasd zegt: “ik heb die jongen nog nooit zien lezen”.

·         “Die jongen” die leest op Avi2-niveau en vanaf het moment dat hij het boek openslaat niet meer stopt met lezen.

·         De leerlingen die titels opschrijven om deze boeken uit de bieb te gaan halen.

·         De jongen die nog dezelfde middag lid gaat worden, omdat hij in vestiging Walburg het boek kan gaan halen waaruit hij wil gaan voorlezen.

·         Het groepje leerlingen dat door de school al is uitgekozen om deel te nemen aan de wedstrijd en serieus aan de slag gaat met het juiste boek en een goed fragment.

Zou het dan toch zo zijn?:
Kinderen die een hekel hebben aan lezen, bestaan niet. Er zijn alleen kinderen die het juiste boek nog niet hebben gevonden hebben (Frank Serafini).

met dank aan Susan Koole
Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten