zaterdag 5 april 2014

Kiek

Kiek is een project over mediawijsheid voor peuters en kleuters.

Waar denk je aan bij het woord kiek? Als trouwe Twee-voor-Twaalf-kijker weet ik dat een kiekje afkomstig is van Israël David Kiek, een Nederlandse fotograaf. Zijn achternaam is in Nederland synoniem geworden voor de uit de losse pols geschoten foto: het kiekje.

Kiekjes maken, foto's maken, daar draait het in dit project om. Het is bestemd voor peuters en kleuters en de afgelopen week heb ik dit project in twee kleutergroepen uitgevoerd. Natuurlijk begin ik als rasechte leesbevorderaar met voorlezen, maar daarna gaan de kleuters zelf aan de slag. Voor ieder is er wat te doen met de materialen uit dit project. Het bevat vergrootglazen, viewmasters, caleidoscopen, dus kijken maar!

Verder kunnen de kinderen foto's en voorwerpen combineren. En natuurlijk maken ze zelf foto's. Er zijn twee fotocamera's bij dit project, die makkelijk te hanteren zijn. De kleuters kunnen er goed mee overweg, en dat levert mooie en verrassende beelden op.

Op het eind van de les heb ik de foto's laten zien op het digibord, tot grote hilariteit van de groep. Want van wie zijn de rode basketbalschoenen, en wie kijken we in de neusgaten? En is het grote grijze vlak het plafond of de vloer? Maar er zitten ook hele mooie portretfoto's tussen. Een paar kleuters zijn al een stapje verder en hebben een selfie gemaakt.
Iedereen vindt het prachtig om de foto's te bekijken en vol spanning kijken we wie er op het bord verschijnt.

Enthousiast geworden? Dit project kunt u hier reserveren.

Erna Wouters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten