dinsdag 25 maart 2014

Karaoke en lezen

Mijn eerste kennismaking met lezen op een karaoke manier was vorig jaar op de NOT. Daar zag ik de eerste versie van Yoleo; een speelse app en website met een grote collectie populaire jeugdboeken in hybride vorm, ontwikkelt voor kinderen die lezen lastig vinden. Het zijn digitale boeken met een combinatie van een tekst- en een audiobestand voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
Lezers zien de tekst uit het boek op hun scherm (computer of tablet). Terwijl zij luisteren naar de tekst laat een ‘karaoke-balk’ op het scherm zien wat er wordt voorgelezen.Voor iedereen die met klassieke Nederlandse teksten aan de slag wil (of moet voor school), is de gratis app voor de iPad Vogala een nieuwe manier om deze klassiekers te ontdekken. De app bevat meer dan dertig fragmenten waaronder Van den vos Reynaerde en Hadewych. Gebruikers kunnen de oude teksten en de moderne vertaling via een karaokepresentatie meelezen en er tegelijkertijd naar luisteren.

Een van de laatste ontwikkelingen op dit gebied is de testsite karaokelezen.nl met meeleesboeken voor jongeren vanaf 15 jaar. Er zijn 30 (lijst-)boeken beschikbaar. Het is de bedoeling dat de testcollectie in de loop van het jaar verder groeit. Om de boeken te kunnen lezen, moet je een (gratis) account aanmaken. Dan kun je deze site en de boeken erop gratis gebruiken. De testsite is ontwikkeld door Dedicon. In 2014 wordt onderzoek gedaan naar de gebruikerservaringen, er wordt nog gewerkt aan een mogelijkheid om mee te doen aan een korte enquête . Hopelijk kan vanuit de testfase een nieuw product worden ontwikkeld.

Heel fijn dat er steeds meer materialen komen om kinderen en jongeren met een leesbeperking het plezier van lezen te laten ervaren. Hybride boeken maken lezen en leren leuker en toegankelijker.
 
Dominique Janssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten