zaterdag 7 december 2013

Uit elkaar

Veronique Puts
De titel zegt het al, dit boek gaat over echtscheiding. De hoofdpersoon is het meisje Acht. Acht rijmt op zacht en op kracht. En acht lacht. Dag en nacht. Als haar vader en moeder ruzie gaan maken vindt ze dat heel moeilijk en probeert daar invloed op uit te oefenen. Ze staat tussen hen in, ze praat en ze schrijft brieven aan vader én moeder. In het boek staan prachtige zinnen als:
Als papa en mama niet met elkaar praten, doen de oren van Acht pijn van de stilte. Haar ouders gaan echt uit elkaar en daar komt veel bij kijken. In het boek staat ook allerlei informatie over omgangsregeling, co-ouderschap en bezoekrecht. Nergens belerend of moraliserend, juist heel duidelijk. Wat fijn dat Acht een fijne opa en oma heeft. Na de warme woorden van oma vliegt een vogel door het hart van Acht. Een gelukkige vogel. Zomaar.
En opa, die niet veel praat maar soms honderd woorden achter elkaar zegt, praat met haar over verdriet. Wat het met je kan doen. Omdat je weet wat verdrietig zijn is kan je ook iemand anders troosten. Word je iemand die iets liefs weet te zeggen, precies op het goede moment. Dat is niet gewoon. Dat is heel bijzonder. Dat is de échte, zachte kracht van Acht. Een waarlijk mooi boek voor kinderen die te maken hebben met deze verdrietige gebeurtenis. Met krachtige illustraties van de schrijfster.

Samen lezen vanaf 6 jaar en zeker ook voor oudere kinderen

Leopold, € 12.95

bestellen?

Wilma Verhoeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten