donderdag 18 augustus 2011

Wat een leuke spullen!

Het is een verademing om in de Biebwinkel te zitten.
Er wandelt gezellig en geïnteresseerd publiek binnen.
En je zit met je neus tussen de mooiste boeken, de nieuwste boeken en natuurlijk alle bijbehorende materialen. Je zou er hebberig van worden!


Wat dat betreft is het heerlijk om op de afdeling leesbevordering te werken. Zelfs op vakantie kijk ik rond of ik spullen zie om onze projecten zoveel mogelijk tot leven te laten komen (hoewel het mij zelfs in Sea World ook niet is gelukt om een walvisknuffel of een koraalduivel te vinden voor het project "O, o, Octopus).

In de Biebwinkel en de Giraf krijgen we vaak vragen over onze materialen, vooral of ze te koop zijn. Helaas, onze projectmaterialen zijn niet te koop. Veel boekenhelden natuurlijk wel. Meestal geven we tips waar we de materialen vandaan hebben.


Hoe gaat het in zijn werk?
Stel, we nemen het nieuwe project "Feest met Muis", naar het boek van Lucy Cousins.
Eerst pluizen we het boek uit. Welke dieren komen erin voor? Welke voorwerpen? Welke voorwerpen hebben we nodig om het verhaal na te kunnen laten spelen door de kinderen? Welke themaboeken passen erbij? Dat mogen boeken van dezelfde schrijver zijn, liefst van dezelfde boekenheld (bv Muis) en informatieve boeken over het onderwerp.

Dan lopen we naar De Giraf. De themaboeken stellen we in overleg met hen samen. De dames van de Giraf weten gewoon het beste wat ze in huis hebben, wat nog te bestellen is en wat erbij past. Algauw hebben we een mooie stapel met diverse boeken van Muis, een boek over koekjes bakken enz.

Ook speuren we goed in de Giraf naar de dieren die in het boek voorkomen. Muis is makkelijk te vinden. Maar voor Kora Kip, Kees Krokodil, Oscar, Eddie en Struis kijken we in het rek met handpoppen. Als daar niet bij zit wat op de boekfiguren lijkt (omdat ze groter, kleiner of met een andere kleur moeten zijn), moeten we verder gaan speuren. In speelgoedwinkels valt het niet mee. Meestal verkopen ze alleen nog "bekende" knuffels, zoals Nijntje, Sesamstraat, Woezel en Pip. Een gewone beer of konijn kom je er bijna niet meer tegen. Sterker nog, als we iets waarheidsgetrouw nodig hebben, wordt het speuren op het internet. Gelukkig hebben we een site waar we prachtige materialen kunnen bestellen: het Knuffelparadijs. De gekste en prachtigste dieren hebben ze daar. Zo hebben we ineens wel marmotten (nee, geen cavia's!) kunnen vinden bij het project "Klop, klop, wie is daar?". Of een mooie vleermuis. Of een das, een wezel of een hermelijn. Niet goedkoop, maar zeer mooi van kwaliteit. Ook wordt via het abonnement op de dierentuin de winkel aldaar regelmatig uitgekamd. Maar zelfs bij de Ikea, Wibra of Hema kun je tegen prachtige poppen en dieren aanlopen. De poppen van "Rubens Barn" (voorheen bij Pipoos) zijn ook een uitkomst voor onze projecten. Bij diverse speciale speelgoed- en kinderboekwinkels in het land loop ik ook graag naar binnen. Zo kwam ik in Alkmaar de perfecte octopushandpop voor "O, o, Octopus" tegen en een prachtige zeemeerminpop in Leiden.En dan heb ik het alleen nog maar over de poppen en knuffels. Die zijn ook het moeilijkst. Soms moeten dieren echt in verhouding zijn en in de goede kleur. Sinds een paar jaar hebben we ook een bibliotheeklid die met plezier en kundigheid voor ons dieren namaakt, bijvoorbeeld voor het project "Ik voel en voet" of "Mijn trui." Zo prachtig!

Voor de gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld voor "Feest met Muis" kunnen we veelal terecht bij winkels als Xenos, de Houten Speelgoedwinkel, de Action, de Hema, het Kruidvat en noem maar op. Wij bij VVE zijn in feite allemaal een soort Rupsje Nooitgenoeg, we kunnen nooit genoeg om ons heen kijken en leuke spullen verzamelen voor onze projecten. Zo komt ieder project tot leven en wordt lezen en beleven een groot plezier!


Barbara van Reijmersdal, 18 augustus 2011

1 opmerking:

  1. Heel leuk om te lezen! Zo gaan wij (bibliotheek katwijk)ook te werk bij het samenstellen van de VVE tassen. Vergt best wel wat tijd om de tassen compleet te krijgen. Bij knuffelparadijs.nl vind ik vaak leuke knuffels die een goede verhouding hebben (en prijs!). Ik ben weg van jullie knuffels van 'Ik voel een voet', erg leuk! (Zo'n bibliotheeklid wil ik ook wel!) Dat boek gaan wij het komende schooljaar gebruiken bij groep 1
    groet Bernadet Bakker

    BeantwoordenVerwijderen