donderdag 31 januari 2013

Altijd en overal

Sam McBratney
In 1994 verscheen het boek Raad eens hoeveel ik van jou en sindsdien is het verhaal over Hazeltje en Grote Haas favoriet in vele gezinnen. Nu, na 18 jaar, is er het vervolg. Grote Haas en Hazeltje zijn samen de wereld aan het ontdekken en beleven avonturen bij De Schuilboom, in Het Verre Veld en Op de Wolkenberg. Aan het eind van de dag gaan ze naar huis en vraagt Hazeltje aan Grote Haas: 'Raad eens wat ik de allerfijnste plek van de hele wereld vind?' ........ nou wat denk je?

Warm en vertrouwd!
Lemniscaat, € 14.95

reserveren kan via mail

woensdag 30 januari 2013

De kleine sprookjesverteller

Thé Tjong King

Voorleesdagen, voorleesjaar en voorleesweer... In onze etalage is een voorleessetting ingericht: een lekkere voorleesstoel en een kast met boeken voor de grijp. Ter gelegenheid van De Nationale voorleesdagen én het Jaar van het voorlezen is er van alles georganiseerd. Ook verschijnen er voorleesaanraders: dit keer een selectie van sprookjes uit De grote sprookjesverteller van Thé Tjong King.

Uit de grote bundel werden drie sprookjes gekozen: Assepoester, De nieuwe kleren van de keizer en De rattenvanger van Hamelen. King verbeeldt de verhalen niet alleen met zijn illustraties, maar ook in zijn woorden.

Deze eeuwenoude verhalen, idealen om voor te lezen, zijn aantrekkelijk geprijsd: € 5,-. Ook bevat het boek een aantal kortingsbonnen voor andere mooie voorleestitels, geldig tot 20-4-2013.

Wat let ons nog...? Voorlezen maar!

dinsdag 29 januari 2013

Nationale Voorleesdagen 2013

 
We zitten er nu middenin, in de Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheken is het feest en vast ook bij u op school en de peuterspeelzaal! En allemaal lezen we voor uit 'Nog 100 nachtjes slapen' dat geschreven en getekend is door Milja Praagman. Een heerlijk boek over het meisje Dorus dat geen 100 nachtjes wil wachten totdat ze jarig is, maar nu zin heeft in een feestje. En daar gaat ze wat aan doen!

Elke ochtend komt er een groep kleuters naar de bibliotheek waarmee Dorus haar feestje gaat vieren. We lezen voor met het Kamishibaikastje, maken de kinderkleren aan de waslijn van tante weer heel, kijken een filmpje van Dorus en natuurlijk trakteert Dorus op limonade en wat lekkers.
Een uur is eigenlijk veel te kort, want er is ook nog muziek en al die boeken in de bibliotheek willen de kinderen ook nog wel lezen...

Maar ook als u niet met uw kleuters op bezoek komt in de bibliotheek zijn er mogelijkheden te over om op school of speelzaal een feestje te maken van de Nationale Voorleesdagen. Met Dorus, maar ook met de andere boeken uit de Prentenboeken Top 10. Hieronder nog even voor u op een rij:

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2013
Agent en Boef en de BoefagentTjibbe Veldkamp & Kees de Boer
Er was eens een vosje…Gitte Spee
Gek hondjeAdam Stower
Ik wil een knuffelDavid Melling
Neushoorns eten geen pannenkoekenAnna Kemp & Sara Ogilvie
Nog 100 nachtjes slapenMilja Praagman
Pieter de papegaaiduikerPetr Horácek
Superbeesje is al onderwegGuido van Genechten
VrolijkMies van Hout
Waarom lig jij in mijn bedjeJoke van Leeuwen

En bent u op zoek naar lessuggesties bij deze boeken om de kinderen in uw klas wat extra's te bieden naast de boeken? Dan kunt u de lesbrief met alle suggesties gratis aanvragen bij de Bibliotheek A tot Z via de volgende link: http://www.debibliotheekatotz.nl/formulieren/50952.prentenboekvanhetjaarlesbrief.html

De Voorleesdagen duren nog tot eind deze week, maar voorlezen uit deze boeken kan altijd!

Karin Theunissen

De nieuwe kleren van de keizer

Martine Letterie / Els Vermeltfoort (ill.)

Niet echt nieuw, dit keer, maar... wel een aantrekkelijk geprijsd boek. En daarom leuk om er aandacht aan te besteden.

Zwijsen heeft een serie Sprookjesreis ontwikkeld, waarin de bekende sprookjes in royale prentenboeken zijn herschreven door Martine Letterie, om voor te lezen aan kleuters. In De nieuwe kleren van de keizer voegt ze twee kinderfiguren toe, die 'helpen' het verhaal toegankelijk te maken.
Een lekker kijk- en voorleesboek, voor maar 5 euro!

Reserveren kan hier.

vrijdag 25 januari 2013

Buiten is het oorlog

Janny van der Molen met illustraties van Martijn van der Linden

Uitgeverij Ploegsma vatte het plan op om speciaal voor kinderen vanaf acht jaar een boek te maken over Anne Frank. Janny van der Molen (schrijfster van o.a. Over engelen, goden en helden) heeft het boek geschreven. Ze heeft het Achterhuis bezocht maar ook het huis van de familie Frank aan het Merwedeplein. Ook reisde ze naar Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen.
Zo schreef ze een indrukwekkend (voor)leesboek.
De  illustraties (in kleur) en de historische foto's maken het een waardevol boek voor leerkrachten of gewoon voor thuis.

Janny van der Molen heeft ook een eigen website; www.jannyvandermolen.nl.

€ 16.95

Reserveren kan hier.

donderdag 24 januari 2013

Groter dan een droom

Jef Aerts & Marit Törnqvist
Een jongetje zit op een stoel aan een grote lege tafel. Er fluistert iemand in zijn oor. Hij maakt kommetjes van zijn handen en drukt ze tegen zijn hoofd. Dan weet hij zeker dat het zijn zusje is. Ze wil vannacht met hem gaan fietsen. De jongen is verbaasd... Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. Je naam wordt plechtig uitgesproken en alleen al door aan jou te denken, vallen mensen elkaar in de armen. Maar fietsen?
Het verdriet van de dood van zijn zusje is duidelijk voelbaar in het huis. Als moeder hem naar bed brengt vraagt hij haar of doodgaan pijn doet. "Alles wordt stil", zegt moeder. "Dood zijn is als dromen, maar dan groter". In de nacht stappen ze op de fiets, zusje en hij, de tuin door, de straat uit, door het bos, de beek en de lucht. Terug naar de plek en het uiteindelijke moment waar het verdriet begon, het verdriet dat als behangpapier in alle kamers van het huis hing en verstopt zat in de soep van mama en in het klussen van papa. De jongen keert 's ochtends terug van een intense reis. Deze reis naar het verdriet brengt weer leven in huis.
Het boek eindigt met een rijk gevulde tafel, de geur van warm brood en muziek.
Wat een rijk verhaal met poëtische taal en illustraties. Het voedt je en troost je. Een boek om jezelf cadeau te doen.

Wilma Verhoeven

Querido, 16.95
reserveren je boek hier

dinsdag 22 januari 2013

Lampkapje & De Wolf


Jacques Vriens en Annet Schaap

Jacques Vriens verstuurde 18 januari onderstaande nieuwsbrief rond met de aankondiging van het nieuwe (sprookjes)prentenboek dat sinds gisteren in de winkel ligt en zeker het lezen en bekijken waard is!

Nog net op tijd uit voor de Nationale Voorleesdagen:

LAMPKAPJE EN DE WOLF.
Ik bedacht een hilarisch sprookje en Annet Schaap maakte daar heel bijzondere tekeningen bij. Annet en ik wilden al jaren samen een mooi groot prentenboek maken. We zijn er trots op en hopen dat veel kleine en grote mensen ons boek ook erg leuk vinden. 
Het verhaal gaat over prinses Bella die vroeger een heel aardig kind was, maar sinds iedereen zegt dat ze zo knap is, is ze alleen nog maar met haar eigen schoonheid bezig. Ze vindt zichzelf trouwens ook veel te mooi om met iemand te trouwen.Dan smeert een heks haar op een drankje aan om nóg mooier te worden. Het is een valstrik. ‘Als je nu gekust wordt door een man,’ zegt de heks, ‘wordt je zo lelijk als de nacht.’ 
Daarover maakt Bella zich geen zorgen, want ze wil toch helemaal niet gekust worden.
Haar vader komt haar wel elke avond een nachtzoen geven en laat Bella nou vergeten zijn dat haar vader ook een man is….
Zal Bella voor de rest van haar leven met een lampenkap op haar hoofd moeten lopen om haar afzichtelijke lelijkheid te verbergen?

Met Zeer VrienSelijke groet

Jacques

Unieboek  € 12.99
reserveer je boek hier



zaterdag 19 januari 2013

Madiba - Het levensverhaal van Nelson Mandela

Angela Machiel Guépin

Soms wordt je door een klant getipt over een (niet meer zo nieuw) boek. Het gaat om een historische jeugdroman (uitgegeven in 2012), die in grote lijnen de autobiografie van Mandela volgt. Er zijn op dit moment weinig (of zelfs geen) boeken voor kinderen over Nelson Mandela. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 12 jaar. De schrijfster heeft ook een speciale website gemaakt met achtergrond informatie voor kinderen en leerkrachten.

Uitgeverij Act on Virtues
Prijs € 14.95
Bestellen?

vrijdag 18 januari 2013

Spot de vogel

Rob Hume

Onze collectie vogelboeken is vandaag uitgebreid met een nieuwe titel; Spot de vogel. Het boek is gemaakt in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. In het boek staan  korte omschrijvingen van meer dan 100 bekende vogels.
Het leuke aan het boekje is dat je met de stickers achterin het boek kunt aangeven welke vogel je gezien hebt. Misschien kun je zelfs meedoen aan de tuinvogeltelling op 19 en 20 januari 2013. Voor meer informatie www.tuinvogeltelling.nl

Het boek is te koop voor € 9.95
Bestellen?

2013 Het Jaar van het Voorlezen: dat wordt genieten!

2013 is door Stichting Lezen uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen.
Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat en stimuleert de eigen leesontwikkeling. Op sociaal-emotioneel gebied is het enorm waardevol door samen de wereld van het verhaal te verkennen, smeed je een warme band. 

Namens Stichting Lezen wenst de schrijver Bart Moeyaert ons een hele familie toe die in de 'mood' van het voorlezen is. (Kijk en geniet zelf even van dit korte filmpje).

 
Voorgelezen worden door iemand van wie je houdt is voor iedereen die luistert een cadeautje.

Overal in het land worden binnenkort rondes van de Voorleeswedstrijden georganiseerd voor PABO- studenten, leerlingen van de basisscholen en de VO-scholen. In de Bibliotheek A tot Z staan de diverse bibliotheekrondes gepland in februari en maart. Wij zijn hier volop met de voorbereidingen bezig, terwijl de kandidaten zich op school voorbereiden op deze 'strijd'.
Bij de consulenten in de Biebwinkel kunt u terecht voor voorleestips en informatie over de wedstrijden. Kom gerust eens langs.

Gelukkig staat voorlezen in veel gezinnen dagelijks op het menu, want er zijn nog zoveel mooie boeken om van te genieten en je hebt er een leven lang plezier van ...! Ik stel voor om dit Jaar van het Voorlezen direct te verlengen met 50 jaar! Anders komen we tijd tekort.

Dominique Janssen









woensdag 16 januari 2013

Het Oog van de Waarheid


Eva Raaff

Voor de liefhebbers van Eva Raaff, die eerder de fantasyreeks De Taragon Trilogie schreef, hebben we goed nieuws. Zojuist verscheen 'Het Oog van de Waarheid'. Het oog op het omslag fonkelt je tegemoet...

Twee koningskinderen die nooit buiten de kasteelmuren mogen komen, bloemen die nooit verwelken, een oude voorspelling, een queeste vol gevaren....

Niemand weet precies wat het Oog van de Waarheid is, maar allen die ervan gehoord hebben, willen het vinden voordat iemand anders dat doet. Want als het in verkeerde handen valt, zijn de gevolgen verschrikkelijk, zoveel is duidelijk uit een visioen van de blinde ziener Ansius.



Ploegsma, € 17,95

Bestel hier

dinsdag 15 januari 2013

Tante Patatje

Ruben Prins, met illustraties van Marieke Nelissen

Als kinderboekwinkel adviseren wij graag aan scholen een collectie boeken met variatie aan stijl en genre aan de kinderen te kunnen bieden. Op die manier kunnen zij hun smaak en voorkeur ontwikkelen. Die variatie geldt ook voor de eerste leesboekjes. Het is uitnodigend om buiten de leesmethode om diversiteit te laten zien.

Vanuit die gedachte is het leuk dat er een nieuwe serie is, die er aantrekkelijk uitziet: 'Zelf lezen' van Uitgeverij Leopold.
Het getoonde boekje gaat over een akelige tante, die bijvoorbeeld alle patat op eet en bovendien vindt dat je patat met mes en vork moet eten. Kan het erger?
Sem en Sofie verzinnen een plan om haar een lesje te leren...

In deze serie verschenen - net als dit boek - nog drie andere deeltjes in M4, evenals vier deeltjes in E4.

€ 6,95

Bestel hier.

vrijdag 11 januari 2013

Mr Stink

David Walliams

Het meisje Chloe voelt zich eenzaam. Thuis heeft haar deftige moeder meer aandacht voor de zus van Chloe en op school wordt ze gepest.
Op een dag leert ze meneer Stink kennen, een zwerver die altijd op een bankje zit.
Ze maakt een praatje met hem. Wanneer meneer Stink onderdak nodig heeft biedt Chloe aan dat hij zich in het tuinhuisje mag verstoppen.
De moeder van Chloe zit in de politiek en wil niets hebben van zwervers...

Dit vrolijke boek is in oktober uitgebracht en de schrijver wordt vergeleken met Roald Dahl.
In iedergeval zijn de illustraties ook van Quentin Blake, de illustrator van de boeken van Roald Dahl.
Het boek leest lekker weg en is vaak grappig.

In mei wordt weer een nieuw boek verwacht van deze schrijver; Joe Biljoen.

Vanaf 8 jaar
Uitgeverij Clavis
Bestellen kan hier; info@kinderboekwinkeldegiraf

Top 25

De Giraf heeft 2012 goed afgesloten mede dankzij deze toptitels:

1. Nederland - Charlotte Dematons
2. Muizenhuis 1 - Karina Schaapman
3. Muizenhuis 2 - Karina Schaapman
4. Weerwolfnachtbaan - Paul van Loon
5. Winterdieren - Bibi Dumon Tak
6. De Gele Ballon - Charlotte Dematons
7. Een hondenleven - Jeff Kinney (Leven van een loser)
8. Niet te doen - Jeff Kinney (Leven van een loser)
9. Mama kwijt met DVD - Chris Haughton
10.Logboek van Bram Botermans (Leven van een loser)
11.Voorbij de horizon - Arend van Dam
12.Fantasia VI - Geronimo Stilton
13.Bekijk 't maar - Peter Marijnissen (kunstboek Dordrechts Museum)
14.Sinterklaas - Charlotte Dematons
15.Het letterwinkeltje - Marianne Busser en Ron Schroder
16.De outsiders - John Flanagan
17.Vette pech! - Jeff Kinney (Leven van een loser)
18.Gonnie & Vriendjes Zoek en vind - Olivier Dunrea
19.Fantasia VII - Geronimo Stilton
20.Toen kwam Sam - Edward van de Vendel
21.Kleertjes uit, pyjamaatjes aan - div. auteurs
22.Daar buiten loopt een schaap + CD - Mies van Hout
23.Ridders dino's en piraten - div. auteurs
24.Superjuffie komt in actie - Janneke Schotveld
25.Op een grote paddenstoel + CD - Mies van Hout

dinsdag 8 januari 2013

Floor is voor!

Marjon Hoffman, met tekeningen van Georgien Overwater

Net uit: alweer het 8ste deel van de boeken over de eigenzinnige Floor, die haar leven vormgeeft door zelf de regels te bepalen. Een lekkere grappige aanrader voor meiden vanaf 8 jaar.

Eerdere delen zijn apart of gebundeld verkrijgbaar.

€ 12,95
Ploegsma

Bestel hier.

zaterdag 5 januari 2013

Daar buiten loopt een schaap

Mies van Hout
Het sfeervolle liedjesprentenboek van illustratrice Mies van Hout is nu verschenen in een tactiele uitvoering. Naast de gewone tekst staan de liedjes ook ook in braille gedrukt en de illustraties zijn aangevuld met tastbare materialen. Zo kun je bij het liedje Zo gaat de molen ook werkelijk de wieken voelen én laten draaien en het schaapje uit Daar buiten loopt een schaap is heerlijk aaibaar.... De uitvoering is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Koninklijke Visio en de materialen zijn ook uitgekozen in samenspraak met blinden. Dit tastbare prentenboek is de derde titel in de reeks tactiele prentenboeken die bij uitgeverij Lemniscaat verschijnt. Eerder verschenen Rupsje Nooitgenoeg (Eric Carle) en Ik voel een voet (Maranke Rink & Martijn van der Linden) Het boek is handgemaakt door Dreaming Fingers. Vijf euro van de opbrengst van deze uitgaven gaat, verdubbeld door een verdubbelingsfonds, naar India. Zo kan er ook een tactiel boek gemaakt worden voor een blind kind daar.
Een bijzonder fraai boek, en niet alleen voor blinden en slechtzienden!

€ 39.95 (incl. liedjescd)

bestellen?

donderdag 3 januari 2013

Saeculum

Ursula Poznanski

Van de schrijfster van het veelgeprezen Erebos nu een nóg spannender thriller!
Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen.
Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.

De ontknoping is zo vernuftig dat de lezer direct zal terugbladeren om te zien of hij aanwijzingen over het hoofd heeft gezien.

Lemniscaat, € 19.95

Bestellen?






woensdag 2 januari 2013

Dag boek, dag zon, dag koek

Ingrid Godon

'Mijn dag in woordjes' is de ondertitel van dit kijk- en aanwijsboek. Op acht dubbele platen maken we de dag mee van de peuterhoofdpersoon, van opstaan tot gaan slapen. Op elke plaat staan boeken en voorlezen centraal. En dus een mooie titel om aandacht aan te besteden in dit 'Jaar van het voorlezen' 2013.

Het boek begint met een gedicht van Bart Moeyaert over het begin van de dag en eindigt met een gedicht van Miep Diekmann over het einde van de dag. De combinatie van deze gedichten, het boek als centraal thema en de prachtige illustraties van Ingrid Godon maken dit tot een bijzonder boek in dit genre: niet zoet, maar wel lief en mooi!

Bestel hier.

€ 9,99
Uitgeverij Lannoo